"Через знищення дамби Каховської ГЕС затоплені "сибіркові поховання" і склади з хімікатами": Зеленський розповів про серйозну небезпеку

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ситуація через рукотворну катастрофу на Каховській ГЕС надзвичайно важка, а російські окупанти не припиняють артилерійських ударів саме по тій території, де здійснюється евакуація людей, є поранені, передають Патріоти України.

"Це не природне лихо і не прояв кліматичної кризи, це лихо – Путін. Те, що він робить. Те, що він особисто наказує робити", - наголосив він у вечірньому відеозверненні.

Він зазначив, що на окупованій частині території, де затоплено близько десятка населених пунктів, узагалі не здійснюється евакуація - люди другу добу на дахах, у водяній пастці, без питної води, їжі та медичної допомоги і скільки там загиблих і постраждалих поки не відомо.

Президент повідомив, що Росія завдала великої шкоди цією катастрофою. За його словами, у понад 30 населених пунктах життя зламане, для сотень тисяч людей у багатьох містах і селах значно ускладнений доступ до питної води.

"Через знищення дамби затоплені сховища пального, склади з хімікатами, склади з добривами, могильники тварин, із них щонайменше два "сибіркові поховання", і обидва – на тимчасово окупованій території. Що з ними зараз, нам невідомо. Там, де не було централізованої каналізації, каналізаційні стоки вже у воді, якою вкрито все…", - повідомив Зеленський.

За його словами, знищено або поставлені на межу вимирання цим російським терактом тисячі екосистем - понад 50 тисяч гектарів лісів затоплено, і щонайменше половина з них загине, десятки тисяч птахів і щонайменше двадцять тисяч диких тварин під загрозою загибелі. "Очевидно, що Каховське водосховище перетворене на велику могилу для мільйонів живих істот", - сказав президент України.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...