Червень кардинально змінить ціни на продукти: До чого готуватися українцям

У травні українцям вже довелося пережити дефіцит солі, а також страх щодо нового врожаю, який росіяни крадуть і вивозять з окупованого півдня. Також продовжують зростати ціни на пальне, що значно ускладнює логістику, передають Патріоти України.

"Сьогодні" поспілкувались економістом і президентом Українського аналітичного центру Олександром Охріменко та дізнались, що буде з цінами на продукти у червні.

Експерт має досить оптимістичний прогноз, за його словами, ціни на базові продукти зростати не будуть, а на деякі навпаки – знизяться. Охріменко вважає, що дешевшати з настанням літа почнуть овочі, які українці вирощують самостійно і до речі, майже в усіх областях, а не лише Херсонській і Запорізькій. Теж саме чекає і сезонні фрукти.

"У нас овочі вирощують по всій території країни за винятком гірських районів у Карпатах. Ці розмови про те, що у нас всі овочі в Херсоні – це міф і я не знаю, хто його розповсюджує", – зазначає аналітик.

Ціни на м’ясо також рости не будуть, оскільки зі зростанням температури споживання м’ясних продуктів та сала завжди зменшується, тож попит на них падатиме.

А от з транспортуванням дійсно будуть проблеми, однак фермери просто не зможуть продавати товари занадто дорого, оскільки їм не вдастся це продати.

"Яйця зараз подешевшають, свинина сало. Є така закономірність, що чим вища температура, тим нижче ціни на сало", – каже Охріменко.

Натомість дорожчатимуть усі імпортні товари і продукти, оскільки постачальники продають їх в доларах. Ситуація з паливом також краще не стане, подорожчають навіть дрова. У зв’язку з цим злетять ціни на усі транспортні послуги, зокрема громадський транспорт, таксі, логістику.

Чи будуть дефіцити?

Ситуацію із нестачею солі експерт називає просто ажіотажним попитом, який спаде і принесе нормалізацію цієї ситуації.

"Під час війни ось ці "дефіцити" будуть постійно. Це паніка, то сіль то цукор, це просто психологічний фактор", – пояснює президент аналітичного клубу. За словами Охріменка, це абсолютно неминуча ситуація під час війни.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...