Чому в Ізраїлі літають цивільні літаки, а в Україні - ні: Жданов дав пояснення

На думку військового експерта Олега Жданова, говорити про можливе відновлення авіасполучення в Україні - не на часі, передають Патріоти України

"Хто зараз погодиться сісти у літак, який з великою вірогідністю може бути збитий російською ракетою? Або нашою ракетою, якщо буде масований удар противника і ППО буде змушена працювати по цілях. Такий літак буде у зоні ураження і навіть система "свій-чужий" його не врятує. При таких умовах ніхто не дасть 100% гарантію по безпеці. А хто погодиться страхувати літаки і життя пасажирів? Це величезний ризик", - розповідає ТСН.ua Олег Жданов.

Чому війна не зупинила авіасполучення в Ізраїлі

Військовий експерт додає, що під час війни будь-який літак у небі України – ціль для противника. "Небо над Україною - небезпечне, бо тривають бойові дії. І я б не порівнював наш захист неба з Ізраїлем. У нас що є свій "Залізний купол"? Чи ми маємо систему ППО "Праща Давида"? Ні, не маємо. А в Ізраїлі працює трирівнева глибокоешелонована система протиповітряної оборони. Хоча й вона не все стовідсотково збиває", - зазначає Олег Жданов.

Він додає, що цивільна авіація в Ізраїлі працює в умовах постійних загроз вже десятки років."У Ізраїлю немає іншого вибору. Там військові конфлікти тривають десятиліттями – напруженість спадає або наростає. Щоб мати авіаційне сполучення, вони змушені йти на такий ризик. Тобто ризикувати життям своїх громадян у якості пасажирів та літаками, на яких здійснюються авіарейси. У них просто неможливе стовідсоткове припинення вогню, тому вони йдуть на цей ризик", - каже Олег Жданов.

"Залізний коридор" до Києва

Він додає, що в Україні не така ситуація, як у Ізраїлі. Ми відрізняємося, як по території, так і по наявності засобів для відбиття повітряних атак ворога.

"Я розумію представників бізнесу – тих, чиї літаки зараз простоюють у аеропорту "Бориспіль". І розумію, що вони хочуть їх підняти у повітря, тому шукають різні шляхи розблокування роботи аеропортів. А в якості прикладу наводять досвід Ізраїлю. Але як в умовах України ми можемо його застосувати? Хіба що сформувати з "Залізного куполу" повітряний коридор від аеропорту "Бориспіль" до кордону, щоб літак міг летіти під прикриттям систем ППО. Але, вибачте, само по собі – це нереально", – пояснює Олег Жданов.

Чому зарано думати про польоти

Військовий експерт підкреслює, що безпекова ситуація у нас зовсім не поліпшилася, а, навпаки, погіршилася. "Активність ворога стає дедалі більшою. Атаки "Шахедів" відбуваються майже кожну добу. Вони вільно долітають у нас до Хмельницької області. Тому ще зарано думати про відновлення польотів для цивільної авіації", – підсумовує Олег Жданов.

Джерело: ТСН.ua

Росія може спробувати "відтягнути" сили ЗСУ: Генерал оцінив загрозу для прикордоння України

четвер, 9 травень 2024, 8:22

Генерал-майор запасу ЗСУ Сергій Кривонос заявив, що росіянам не вистачає сил, щоб забезпечити повноцінний наступ на Суми та Харків. Про це пише "Еспресо". "Окремо, що стосується Сум та Харкова, то росіяни мають певну кількість сил та засобів на рівні 5...

Марджорі Тейлор Грін та вся російська агентура спіймала облизня: Палата представників Конгресу США проголосувала проти відставки спікера Майкла Джонсона

четвер, 9 травень 2024, 8:15

Палата продемонструвала міцну двопартійну єдність у цьому питанні, завдавши трампістам-українофобам в Конгресі нищівної моральної поразки. Переважна більшість республіканців і демократів у Палаті представників США проголосували проти подання щодо відст...