Чому в Росії заговорили про Гаагу, а Гіркіна "завернули" з фронту: ЗМІ вказали на важливу деталь і спрогнозували розвиток подій

Розмови кремлівських пропагандистів про "колективну" відповідальність росіян у Гаазі є утопією. Однак інакші справи з "колективною" відповідальністю учасників так званої "спеціальної операції" – міжнародний суд може розглядати кожного з них як мінімум як цінного свідка, передають Патріоти України.

Як пише Telegram-канал "Досьє шпигуна" (ведеться від імені співробітника спецслужб РФ), це багато в чому пояснює повернення з війни в Україні терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), якому, за його словами, "не дали" воювати. Перед цим Головне управління розвідки Міністерства оборони України оголосило нагороду в 100 тис. доларів за його полон.

Ексглавар "ДНР" є надзвичайно цінним об'єктом для України, оскільки вже є засудженим Окружним судом Гааги у справі MH17 до довічного ув'язнення. Він став би не менш цінним свідком у справі війни РФ проти України, оскільки стояв біля її витоків ще 2014 року.

"Відповідно, Гіркіну "не дали" брати участь у бойових діях через високі ризики, пов'язані з його полоненням", – пише канал.

"Досьє шпигуна" зазначає, що на початку минулого тижня головні рупори Кремля отримали циркуляр про введення в інформаційне поле такого терміна як "Гаазький трибунал". Соловйов, Симоньян, Скабєєва та інші вводили у свої ефіри меседжі про неминучість притягнення до відповідальності всіх росіян у разі поразки Росії у війні.

"Звичайно, більш-менш освіченій людині зрозуміло, що це маячня. Ні в Міжнародного суду ООН, ні в Міжнародного кримінального суду не передбачений такий вид відповідальності як "колективна"", – пише канал.

Так, усі військові злочини в Україні ретельно фіксуються українськими та міжнародними слідчими з перших днів вторгнення РФ. А сучасні методи ідентифікації дозволяють фактично за прізвищем довести причетність до них. Це призведе до того, що "Гіркіних" будуть сотні, зазначає "Досьє шпигуна".

"Колективна відповідальність росіян" – звичайно ж, утопія. Але "колективна відповідальність учасників СВО" – це вже щось інше. Міжнародний суд може розглядати кожного учасника спецоперації як мінімум як цінного свідка для надання свідчень у межах можливих кримінальних проваджень. Прогнозую, що найближчим часом ми побачимо заборону виїзду за територію РФ всіх учасників СВО. І це буде лише перший крок", – пише канал.

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...