​Чоробиль-2 на окупованому Донбасі: Радіоактивна вода в сумнозвісній шахті Єнакієвого заражає навколишні водойми - ОБСЄ б'є на сполох

Російська Федерація здійснила черговий злочин проти цивільного населення. Під вивіскою "молодої республіки" здійснила радіоактивне зараження окупованого Донбасу, з наслідками чого врешті-решт доведеться розбиратися Україні.

Через затоплення об'єкту, де у 1979 році провели підземне ядерне випробування, низькорадіоактивну воду зафіксували за 5 км від колишньої шахти "Юнком" у м. Юнокомунарівськ (зараз Бунге) Єнакіївської міськради, тимчасово окупованому Російською Федерацією, зазначають Патріоти України.

Як повідомляє Спеціальна моніторингова місія Міжнародної спільноти з прав людини у Facebook, наразі є підтверджені дані про повне затоплення об'єкта "Кліваж" станом на 01.03.2020 р.

"Сумарна концентрація радіонуклідів у водоносних горизонтах прилеглої території, при заборі на відстані 5 км від об'єкту склала 20-34 * 10^3 Бк/кг", — йдеться в повідомленні.

Це означає, що низькорадіоактивна вода вже надходить в горизонти питної води.

З огляду на відсутність прямого доступу до моніторингу ситуації з об'єктом "Кліваж" на окупованій території тільки місія лише зараз отримала неспростовні докази того, що повне затоплення цього об'єкта відбулося в березні поточного року.

"Відповідно до Конвенції ООН 1948 року відповідальність за окуповані території несе окупант і тому питання об'єкта "Кліваж", який знаходиться на непідконтрольній Україні території було доручено робочій групі зі складу фахівців АТ "ВНІМПІпроекттехнологія" (структура "Росатома"), проєктного інституту "Шахтопроєкт" і ФГБУ "Гідроспецгеологія" з Росії. Дані щодо об'єкта "Кліваж" від окупаційної влади зараз недоступні, тому інформація про стан радаціонного забруднення надходить тільки через неофіційні канали з окупованих територій і з вимірів, які проводяться незалежними експертами", — наголосили в організації.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...