Чи є привід для паніки? Зеленський розглядає два сценарії для виборів на окупованому Донбасі

Для проведення виборів на Донбасі у президента є два варіантиВ Офісі Президента України розглядають два сценарії проведення виборів на окупованому Донбасі. Перший варіант - провести вибори разом з черговими місцевими виборами по всій території України у жовтні 2020 року. Другий - позачергові вибори в ОРДЛО навесні-влітку.Таку інформацію підтвердили одразу кілька джерел "Українській правді" на Банковій, передають Патріоти України.

Україна не дуже хоче відривати вибори на Донбасі від решти. У Зеленського кажуть, що росіянам і сепаратистам такий варіант навряд чи підійде, бо після дострокових місцевих навесні все одно будуть строкові восени. "За пів року української влади політичний ланшафт Донбасу може дуже змінитись", – стверджують сіпврозмовники.

Про чергові вибори

Один варіант передбачає синхронізувати донецькі вибори з загальноукраїнськими, і чекати з ними до останньої неділі жовтня 2020 року. Місцеві вибори в Україні мали б відбутися 25 жовтня 2020 року.

Наразі у Зеленського не знають, чи задовольнить таке рішення усі сторони, і хто та на яких підставах керуватиме цими територіями ще майже рік.

Про дострокові вибори

В оточенні Зеленського розглядають можливість провести синхронні чергові місцеві вибори раніше. Зауважимо, що для цього потрібно внести зміни до Конституції України, де прописано, що чергові вибори проходять в "останню неділю жовтня".

Це надскладне питання розділило монолітну команду президента Зеленського, – кажуть сіпврозмовники. Зокрема, голова ОПУ Андрій Богдан до зміни Конституції і виборів навесні ставиться скептично.

Натомість його перший заступник Сергій Трофімов, який відповідає за регіональну політику в ОПУ, спільно з міністерством розвитку громад та територій і профільним комітетом ВР зараз опрацьовують обидва варіанти розвитку подій.

У Зеленського наголошують, що зміни до Конституції стануть потрібними лише в тому випадку, якщо зустріч в "нормандському форматі" відбудеться і буде успішною. До речі, у команді президента очікують, що саміт лідерів "нормандської четвірки" таки відбудеться у жовтні. Спершу зустріч для врегулювання війни на Донбасі була запланована на 16 вересня, але у Кремлі вирішили її перенести.

За два кроки до... Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:00

Іран, Росія, Китай та КНДР очолюють блок диктаторських режимів, до якого входять і терористичні угрупування - їх пов'язує не ідеологія, а відчай. Про це йдеться в аналітичній статті на сайті The Washington Post, передають Патріоти України. Всі ці країн...

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...