Чи може Росія вдарити по Україні ракетами із кораблів, які тримає в Середземному морі - прогноз

Країна-агресор Росія тримає у Середземному морі 10 військових кораблів, із яких пʼять є носіями крилатих ракет "Калібр". Для України це угруповання наразі небезпеки не становить, РФ навряд чи використовуватиме ці судна для ракетних ударів по нашій країні. Про це "24 каналу" розповів заступник начальника штабу ВМС ЗСУ у 2004-2020 роках Андрій Риженко, передають Патріоти України.

На його думку, РФ не піде на такий крок, адже в разі обстрілу із Середземного моря її ракети мають пролітати над країнами-членами НАТО – Туреччиною або Грузією. Крім того, зазначив Риженко, у тому регіоні гірська місцевість, з якою росіяни погано знайомі, тож є ймовірність, що ракета просто вріжеться в гору.

"До речі, так вже було у 2015 році, коли вони запускали ракети через Іран. Там була така сама місцевість", – розповів він. Ексзаступник начальника штабу ВМС пояснив, що те, що кораблі країни-агресора перебувають у Середземному морі, не суперечить міжнародним нормам. РФ має пункт матеріально-технічного забезпечення у Тартусі (Сирія), тому її кораблі можуть бути в цих водах.

Риженко вважає, що у РФ були плани на це корабельне угруповання, яке є складовою її чорноморського флоту – агресор хотів перекинути судна у Чорне море. Однак ці наміри росіянам не вдалося втілити в життя завдяки Туреччині. Анкара 28 лютого 2022-го заборонила вхід у Чорне море будь-якому військовому кораблю у межах конвенції Монтре. Згідно до неї проходження проток заборонено військовими кораблями країн, які є учасниками війни.

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...