Чи можуть ЗСУ збити або перехопити ракету Х-22: Військовий експерт остаточно розставив всі крапки над "i"

"Дивним чином заява офіційної особи з посадовими повноваженнями щодо складності збиття ракет Х-22 для багатьох виявилася недостатньою. Якось усі різко стали знавцями Х-22 і всі, дружно начитавшись та наслухавшись дуже розумних людей, зайнялися грою в експертів", - пише у своєму блозі військовий та політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передають Патріоти України. Цитуємо далі:

"Звичайно, з розумним виглядом можна міркувати про багато речей, але наявність розумного вигляду ще не означає, що той, хто зображує це розумом, блищить. Тому, давайте остаточно поставимо всі крапки над "i" в питанні Х-22 в, нами дуже улюбленому, форматі цікавої математики. І почнемо з характеристик Х-22. Ракета Х-22 має наступні дуже важливі для нас ТТХ:

– Швидкість від 3 до 4,5 Махів

– Висота польоту – до 25 км.

Окремо для тих, хто не в курсі: 1 Мах = 1224 км/год.

Тобто максимальна швидкість Х-22 становить 5500 км/год.

Але є один дуже цікавий нюанс. У 1970-х розроблялася модифікація Х-22Б, яка мала максимальну швидкість 6 махів, що вже було гіперзвуком. Нагадаю, що поріг гіперзвуку це 5 махів. Але цю інформацію запам'ятаємо просто для розширення світогляду, цікаво ж!

А тепер по перехопленню. Ті засоби, які є у розпорядженні ППО України і справді не можуть збивати Х-22. Деякі з них не тягнуть цю ракету за висотою, інші за швидкістю перехоплення. Причому перехоплення як за курсом, так і навздогін. Причому з усіх засобів наздогнати не може взагалі ніхто.

Наприклад, С-300, що стоять на озброєнні ВСУ, можуть перехоплювати ціль на швидкостях до 4,5 тис км/год. У ЗРК "Бук" це показник до 3 тис. км/год. ЗРК NASAMS збиває цілі, що летять на швидкостях до 3,5 тис км/год. IRIS-T аналогічно – до 3 Махів.

Тобто з усього вищевикладеного який можна зробити висновок? А висновок простий. Що ті протиповітряні засоби, які є в України на озброєнні, не можуть забезпечити ефективне та беззастережне перехоплення такої цілі як Х-22. Таке може статися лише у винятковому, унікальному випадку. У момент запуску ракети, або пікірування.

Передбачаючи питання, відразу відповім - у разі перехоплення Х-22 вона з височезною ймовірністю детонує в повітрі, оскільки складається цілком і повністю з потужної бойової частини, або паливної системи і 3 тонн дуже токсичного палива, що в разі пошкодження стимулює детонацію всього і вся. А тому дивуюся тому, як у багатьох продовжує превалювати довіра до бабок на лавці, а не до офіційних посадових осіб, уповноважених доносити відповідну інформацію".

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...