Чи варто боятися їх українцям? Росія отримала іранські ударні дрони

Незважаючи на застереження Заходу, Іран таки відправив до Росії партію бойових безпілотників для використання у війні проти України, повідомило The Washington Post. За даними видання, 19 серпня російські вантажні літаки вилетіли з Тегерану з дронами. Про які саме БПЛА йдеться і чи варто їх побоюватись українській армії – Патріоти України пропонують у подробицях.

Як влаштовані іранські дрони?

У новинних публікаціях в основному йдеться про два іранські БПЛА – Shahed-129 та Shahed-191. Перший з них – одномоторний безпілотник, його розроблення почалося в 2005 році, проте в повітря пристрій піднявся тільки в 2012 році.

Примітно, що за рік до цього в Іраку, який значною мірою перебуває під впливом Ірану, розбився американський безпілотник MQ-9A Reaper, а в самому Ірані – ізраїльський Hermes-450. З них, на думку експертів, машинобудівники і "злизали" свій БПЛА.

Згідно з офіційно заявленими характеристиками, дрон можна використовувати для оперативного спостереження та розвідки, знищення позицій противника, зйомки та передачі в командний пункт.

Довжина фюзеляжу Shahed-129 становить 8 метрів, висота – 3,1 м. Розмах крил – 16 метрів. Бойове навантаження – до 400 кг. Швидкість польоту – до 150 км/год з радіусом – до 200 км. Заявлена дальність польоту – до 1700 км. Також розробники стверджують, що безпілотник може бути в повітрі до 24 годин і оснащений 4 "розумними" ракетами Sаdid-345.

Управління та наведення БПЛА Shahed-129 може здійснюватися дистанційно на відстані 200 км. Такою є дальність стійкого сигналу з контрольного пункту. При цьому "Шахід" потенційно може пролетіти заявлені 1700 тис. км, але вже на автопілоті за заданим курсом. Що ставить під сумнів його бойове застосування на великій відстані.

Іран стверджує, що успішно застосовував ці дрони в Сирії з 2014 року, куди було перекинуто близько п'яти машин. Однак наскільки вони були вдалими, невідомо. До того ж їх успішно збивають – у 2017 році надходили повідомлення про спробу іранців кілька разів ударити з Shahed-129 по базі міжнародної коаліції під егідою США в Ет-Танфі, але вони були знищені американським F-15E.

Ще один дрон, який Іран може передати Росії – Shahed-191. Однак інформації у відкритих джерелах про нього практично немає. Відомо, що це копія американського Q-170 Sentinel, він має семиметровий розмах крил, а запускається пристрій зі спеціальної пускової установки, яка розміщується на автомобілі.

Крейсерська швидкість становить 300 км/год, але дальність польоту значно менша, ніж у Shahed-129 – лише 450 км за максимальної висоти 7,6 км. Іранські ЗМІ стверджують, що "191-й" виконує ударні функції і здатний нести чотири ракети Sadid-1. Але, знову ж таки, підтвердження цьому немає.

Чи варто переживати через поставки дронів?

Офіційно Тегеран відмовив Кремлю у продажу безпілотників. Однак навіть якщо між країнами наявна кулуарна гра, то російська ідея використовувати іранські БПЛА проти України має безліч нюансів.

По-перше, кількість і Shahed-129 і Shahed-191 обмежена. За даними аналітичного видання Janes, у першому випадку йдеться про 50 одиниць, у другому – близько 10. На малу кількість дронів вказує і офіційно оприлюднені Тегераном дані, що в Сирію було направлено два дрони і ще чотири використовувалися для патрулювання східних кордонів Ірану.

По-друге, Shahed 129 – не масовий дрон. Іран раніше постачав пристрої лише до Венесуели, Ефіопії та Таджикистану. Відповідно, дуже сумнівно, що Тегеран зможе продати РФ велику кількість БПЛА.

По-третє, навіть якщо Росія і закупить дрони, то навчання операторів передбачає щонайменше кілька місяців тренувань. В іншому разі за пультами управління повинні сидіти самі іранці.

"Про що потрібно пам'ятати? Перше – терміни навчання. Наприклад, на Bayraktar TB2 наші хлопці навчалися пів року. Друге – кількість. Якщо ми виходимо з 40 одиниць у строю іранської армії, то це просто сльози для експорту. Третє – технологічність дрона. Якщо подивитися будь-яке іранське пропагандистське відео з використанням цих БПЛА, то картинка з них гірша, ніж зі звичайного квадрокоптера DJI", – сказав у коментарі головний редактор Defense Express Олег Катков.

Що отримає агресор?

Найголовніше питання: що саме в технологічному плані отримає Москва? Справа в тому, що Іран протягом останніх 40 років перебуває під санкціями. А з 2010-х років – під технологічним ембарго. Тобто сучасні технології, які використовують зокрема й у БПЛА, відкритим шляхом одержати країна не може.

"Іран намагався закуповувати тепловізори через обхідні шляхи, використовуючи підставних осіб із двома паспортами. Наприклад, у 2018 році Тегеран намагався закупити подібні системи у американської FLIR Systems. Це закінчилося тим, що компанія отримала 15-мільйонний штраф", – каже Катков.

Це, за словами експерта, впливає на якість продукції, що виробляється. "За весь час існування іранських дронів невідомо про жодний випадок їх ефективного використання. Їх запускали в Сирії – там один упав; потім використовували для патрулювання кордону між Іраном і Пакистаном – там ще один упав. Вони або самі розбиваються, або під дією слабкого озброєння, яке є навіть у повстанців Сирії", – пояснив він.

Головний редактор Defense Express упевнений, що українській армії не варто переживати через те, що РФ може отримати іранські безпілотники. "Російські "Форпости" – ліцензійна версія ізраїльського дрона середньої дальності Searcher Mk II. У мене логічне питання: якщо ЗСУ регулярно збивають ізраїльські дрони, а Ізраїль є одним із лідерів у світі з виробництва БПЛА, то що говорити про іранські дрони?!" – резюмував він.

Джерело: Обозреватель

У Путіна особливий план: Армія РФ може почати великий наступ на Україну під час саміту НАТО, - Atlantic Council

середа, 24 квітень 2024, 17:50

Росія розпочала свою третю велику хвилю мобілізації в очікуванні майбутньої весняно-літньої кампанії. Президент Росії Володимир Путін 31 березня підписав указ про початок чергового призову на строкову військову службу, встановивши плановий показник до ...

"Камыш горит" - нарешті долетіло": У Маріупольському районі завдано удару по скупченню офіцерів РФ

середа, 24 квітень 2024, 17:30

У Маріупольському районі прилетіло по скупченю російських офіцерів, є двох- та трьохсоті. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, передають Патріоти України. За його слова, влучання сталося у ніч проти 24 квітня у с. Бабах-Тарама. ...