Чи варто хвилюватися: Волкер пояснив ажіотаж навколо ймовірного повернення Росії в G8

Еммануель Макрон та Дональд Трамп нещодавно заявили, що, можливо, прийшов час розглянути повернення Росії до "Великої вісімки". За словами спецпредставника Держдепу США з питань України Курта Волкера, таке налагодження зв'язків з Росією може бути прагненням забезпечити канал діалогу у час конфронтації. Водночас він додав, що навіть за умов відкритого діалогу позиція щодо Росії має бути "незламною", повідомляють Патріоти України.

Волкер сподівається, що ні в кого немає ілюзій, про те, що робить Росія в Україні, і що ні в кого немає сумнівів, що це агресія. "І саме тому США нині провадять найбільш жорстку політику щодо Росії за останні роки. Це стосується і продовження санкцій, і запровадження нових. Це також стосується ембарґо на постачання зброї до Росії і рішення надавати зброю Україні. Ми також чітко заявили про невизнання анексії Криму", – наголосив Волкер.

Він нагадав, що збільшення військової присутності в Європі, зокрема в Польщі, Румунії та країнах Балтії та активізація тренувальних програм – це відповідь на дії Росії. "Отже, наша позиція дуже тверда", – сказав спецпредставник.

Але в той же час ми усвідомлюємо, що ситуація напружується, що конфронтація із Росією зростає, і ми маємо переконатися, що в нас є канали діалогу, ми маємо забезпечити ці канали. Ніхто не хоче конфлікту. Так, ми повинні бути незламними, але водночас ми повинні бути відкритими до діалогу, – підкреслив Волкер.

Як приклад він навів Раду Європи. За його словами, дискусії навколо участі Росії в ПАРЄ пов’язані передусім із можливістю тиску на Росію, щоб змусити її поважати права людини. "Як краще зробити це? Не пускати росіян в ПАРЄ, чи навпаки – пустити, щоб мати змогу говорити із ними? Я згоден із тими, хто проти повернення Росії в ПАРЄ. Згоден із тим, що Рада Європи має чітко дотримуватися власних стандартів та вимог до членів. Але більшість в ПАРЄ зайняла іншу позицію. Вони кажуть, що треба говорити з Росією, щоб захистити права людини там і не допускати відповідних порушень. Як я і казав, я із цим не згоден", – зазначив спецпредставник Держдепу США з питань України.

Водночас він підкреслив, що в будь-якому разі не йдеться про заохочування Росії. "Ніхто не закриває очей на дії російської влади. Йдеться про те, як найбільш ефективно захищати права людей", – додав Волкер.

Щодо G7, спецпредставник нагадав, що Білий Дім оприлюднив заяву, де його представник, відповідаючи на одне з запитань на прес-конференції, сказав, що жодного запиту від Росії не надходило. "Це питання не буде розглядатися негайно, але – так, буде одним із нагальних, якщо буде прогрес", – пояснив Волкер.

В 2014 році Росію виключили із клубу G8 – саме через анексію Криму. Я б хотів побачити, як все це повертається назад. Хотів би бачити, як Росія іде з Криму, і це б створило чудові можливості для поновлення співпраці. Але я не очікую, що так станеться найближчим часом. Поки ж президент Трамп почав деякі переговори з цього приводу із іншими лідерами сімки. Думаю, варто почекати подальших заяв від них, – підсумував Волкер.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...