Чи вдасться Путіну підняти народ у "Третью Отечественную" проти "фашистской" України: Британська BBC провела опитування росіян

Журналіст Стів Розенберг побував у російському місті Володимир і поцікавився у місцевих жителів, що вони думають про можливу війну Росії з Україною. Стаття опублікована на сайті Української служби ВВС, зазначають Патріоти України.

“Моя мама народилася в Україні, – каже Андрій. – Я там в армії служив ще за часів СРСР. Росія й Україна – братні народи”.

За словами чоловіка, “Росія повинна мати сферу впливу, – продовжує Андрій. – Це наддержава через свою військову міць. Малі країни можуть обирати, з ким їм об’єднуватись. Але великі країни мають допомогти їм з цим рішенням”.

Багато росіян вірять словам влади: постійному потоку заяв у державних ЗМІ, які звинувачують США, НАТО та Україну у загостренні ситуації, спробі перетворити холодну війну на “гарячу”.

Але у Володимирі на центральному ринку людей більше цікавлять економічні проблеми, зазначає автор статті.

“Ситуація в Україні викликає занепокоєння, як і російська економіка”, – каже пенсіонерка Лідія Іванівна. Їй важко прожити на мізерну пенсію, тому вона продає продукти з власного городу: картоплю, моркву, домашні яйця.

З усіма турботами, які наразі є у росіян (від економічних труднощів до пандемії коронавірусу), журналіст не побачив у них інтересу до подальшої військової ескалації в Україні, не кажучи вже про війну із Заходом.

Але це не означає, що росіяни не вірять у те, що війна може спалахнути. Багато хто вірить, пише Розенберг.

У своїй маленькій квартирці молоде подружжя Айтен і Віктор п’ють чай і діляться своїми поглядами на кризу.

“Я не відчуваю ненависті з боку Заходу, НАТО чи когось іншого”, – каже Айтен.

“Гадаю, це штучно вигадали. Цю лінію просуває російський уряд. Вони хочуть, щоб ми ненавиділи, щоб думали, що є ворог. Має бути ворог, інакше люди зосередяться на своїх проблемах і почнуть виказувати невдоволення. А влада цього не хоче”, – вважає жінка.

Журналіст навів Айтен контраргумент, який іноді можна почути в Росії, – що як велика держава вона повинна мати можливість диктувати умови іншим країнам, а Європа має прислухатися.

“Не думаю, що ця загрозлива політика має бути інструментом у 2022 році, – відповідає вона. – Думати, що люди повинні вас поважати, бо ви погрожуєте їх знищити. Напевно, тут варто змінити риторику, бо ми не в Середньовіччі”.

Вбивство мало відбутись у Польщі: Затримано чоловіка, який готував замах спецслужб РФ на Зеленського

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:23

Українські правоохоронці в співпраці з органами правопорядку Республіки Польща затримали громадянина Польщі за підозрою у готовності діяти на користь спецслужб Російської Федерації, який пропонував замах на президента Зеленсько, повідомляє генпрокурату...

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставки Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...