Чи відбудеться зустріч Зеленського і Путіна в Казахстані: Пристайко розставив крапки над "і"

Зустріч президентів Росії і України Володимира Путіна і Володимира Зеленського в Нур-Султані, куди їх покликав колишній глава Казахастану Нурсултан Назарбаєв, малоймовірна. Таку заяву зробив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, коментуючи дані нібито про згоду лідера України на тет-а-тет, передають Патріоти України.

За словами глави МЗС, він був присутній на зустрічі Назарбаєва з Зеленським в Японії, де обговорювалося можливе особисте спілкування з Путіним. Мова тоді йшла про бажання експрезидента Назарбаєва допомогти в організації такої зустрічі.

"Президент сказав, що він говорить і Меркель, і Макрону, що" безумовно, мені треба зустрітися з Путіним, тому що ми не можемо без зустрічі зрушити процес з місця". Про те, що давайте ми замість чогось зробимо цю зустріч – такої розмови не було", – запевнив Пристайко.Зеленський, за його словами, просто ввічливо погодився прийняти будь-яку допомогу.

Міністр нагадав, що раніше Казахстан вже пропонував замість Мінська проводити переговори із врегулювання ситуації на Донбасі. Але з логістичної точки зору Нур-Султан складніший, ніж Мінськ – "треба ще 5:00 летіти".

"Ніхто нікого не хоче ображати, але ми задоволені тим, що ми маємо переговорну позицію в Мінську. Вона зручна для всіх. Я не думаю, що зустріч може бути в Астані (Нур-Султані). Швидше за все або в Берліні, або в Парижі", – сказав міністр.

Відповідаючи на питання, чи реальна зустріч Зеленського і Путіна тет-а-тет, глава МЗС сказав: "Я так само, як і ви, сьогодні вранці почув, що така зустріч можлива".

За його словами, для обговорення має бути підтвердження від російської сторони. "Тоді ми будемо ухвалювати рішення. Але ми залишаємося в "нормандському форматі". Ми не просто поважаємо те, що було зроблено, а й, давайте не забувати, Франція і Німеччина є тими силами, які дозволяють нам вести переговори з трошки інший позиції, ніж коли ми говоримо тет-а-тет", – підсумував він.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...