Чи заберуть у "зеленого" олігарха американські активи. Що означає "подарунок" Мінюста США Коломойському під "ялинку"

Київ не буде сваритися з Вашингтоном, але і "Беню" не кине

Наприкінці 2020 року, "під ялинку" американський Мін'юст зробив "подарунок" Ігорю Коломойському. У США, де проти одіозного олігарха було висунуто низку звинувачень у відмиванні грошей "Приватбанку", зібралися конфіскувати майно Коломойського в США на десятки мільйонів доларів, зазначають Патріоти України. Чим обернеться для олігарха чергова порція претензій та чи "прикриє" його українська влада в разі реального шторму, який може посилитися після інавгурації Джо Байдена, розбираються експерти

У чому звинувачують ІВК

Серйозні проблеми у Ігоря Коломойського з американською владою виникли давно. У 2019 стало відомо про те, що ФБР веде розслідування проти Коломойського. У серпні минулого року влада США подала позов до окружного суду південного округу штату Флорида з вимогою конфіскувати активи бізнесмена в Америці. Позов стосувався комерційних об'єктів в штатах Техас і Кентуккі. У Техасі Коломойський володіє ділянкою площею 8 гектарів, на якій розташовані офісні центри і парковка. У Кентуккі у бізнесмена хмарочос - 31-поверхова офісна будівля PNC Plaza. Загальна ринкова вартість цих активів, за оцінками слідчих - 70 мільйонів доларів.

Чому Мін'юст США зацікавився цими активами і вимагає їх конфіскації? Все просто: за версією слідства, нерухомість була придбана Коломойським за гроші, які незаконним способом були виведені бізнесменом з підконтрольного йому на той момент "Приватбанку". Як саме? Слідство вважає, що Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов брали кредити в "Приватбанку" і або зовсім їх не віддавали, або повертали за рахунок нових кредитів в своєму ж банку.

Крім того, американське правосуддя запевняє, що Коломойський і Боголюбов відмивали злочинні доходи через банківські рахунки підставних компаній (в основному, через кіпрське відділення "Приватбанку"), після чого переводили ці гроші в США.

Сам же Коломойський в інтерв'ю ЗМІ ці звинувачення неодноразово спростовував.

Нові звинувачення американської Феміди, які були пред'явлені бізнесменові під завісу 2020 року, стосуються активів Коломойського вже в штаті Огайо. Фабула все та ж - комерційна нерухомість в Огайо була придбана Коломойським за власний кошт, незаконно виведений з "Приватбанку".

Варто зазначити, що об'єкти нерухомості, про які згадувалося вище, далеко не всі активи бізнесмена в США. У штатах Коломойському належать підприємства в Мічигані, Іллінойсі, Вірджинії, металургічні заводи в Кентуккі. І якщо олігарх в судах не зможе довести, що активи були куплені на "чисті" гроші, судячи з усього, на Коломойського чекає велика конфіскація.

Що буде далі

Утім, великої конфіскації для Коломойського в середньостроковій перспективі може й не відбутися.

По-перше, сам олігарх робить все можливе, щоб не розлучитися зі своїми активами в США.

"Коломойський чималі гроші витрачає на адвокатів, - пояснює "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. - А звинувачення, це ще не рішення суду. Тому в цьому процесі, швидше за все, ми будемо спостерігати судові тяжби, які розтягнуться на довгі роки. Навіть якщо допустити, що матеріали справи досить швидко підуть в суд і швидко з'явиться рішення суду першої інстанції не на користь Коломойського, все одно буде апеляція, оскарження тощо".

По-друге, масштабна конфіскація як доконаний факт, зовсім не те ж саме, що загроза конфіскації. У першому випадку, важіль тиску на олігарха пропадає, а в другому випадку, важіль впливу залишається. А з огляду на вплив самого Коломойського на політику в Україні, заганяти бізнесмена в глухий кут немає особливого сенсу.

"Не обов'язково, що ми побачимо фінал, коли у Коломойського все заберуть. Навпаки - інтерес в тому, щоб мати важіль впливу і іноді показувати його дієвість, - каже "Апострофу" директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Крім того, багато що в долі Коломойського залежатиме від позиції бізнесмена по "Приватбанку".

"МВФ вважає, що для стабілізації фінансової системи в Україні "Приватбанк" має залишатися державним, але пан Коломойський з цим не згоден. Більше того, МВФ в офіційних прес-релізах прямим текстом говорить, що розвитку економіки України заважають українські олігархи", - говорить "Апострофу" політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

Але знову ж таки, з огляду на вплив олігарха на українську владу, чи стане Володимир Зеленський якщо не захищати, то хоча б прикривати бізнесмена? Нагадаємо, в квітні, на той момент чинний генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявляв, що СБУ блокує ключову експертизу в справі по "Приватбанку".

"Уже кілька місяців заблокована керівництвом СБУ експертиза рятує організаторів мільярдної схеми від повідомлення про підозру. Нагадаю, що згідно із законом, повідомити про підозру без встановлення експертизою збитку НАБУ/САП не мають права", - запевняв Рябошапка.

Призначення голови СБУ - квота президента. Тим більше, що зараз на цій посаді - близький соратник Зеленського Іван Баканов. Відповідно, блокування СБУ експертизи інакше як грою в інтересах Коломойського не назвати.

Але це справи внутрішні. На думку експертів, влаштовувати такі фокуси з США Зеленський не наважиться. Правда, і з олігархом сваритися не буде.

"Українська влада буде намагатися максимально дистанціюватися від цієї справи, оскільки, з одного боку, співпраця з США дуже важлива, а з іншого боку, Коломойський продовжує володіти ресурсами, які дають змогу впливати на політичну ситуацію в країні. І зараз, коли влада перебуває під перехресним обстрілом Порошенка і Медведчука, йти на жорстку конфронтацію ще і з Коломойським, напевно, не дуже раціонально", - зазначив політолог Петро Олещук, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Але як би там не було, правовий наступ на Коломойського з-за океану гарантовано вдарить по владі.

"Це стане одним з факторів політичної атаки як на самого Коломойського, так і на владу, адже опоненти Зеленського обов'язково згадають, що в США виставляють звинувачення і розслідують справи проти олігарха, а в Україні з цим - ніяк", - резюмував Ігар Тишкевич .

Готовий на 95%: У Раді розповіли, що буде із новим законопроєктом про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:44

Законопроєкт про мобілізацію станом на четвер, 28 березня, готовий на 95%. Комітет Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд 4051 з 4266 правок до документа. Але це не означає, що він готовий до голосування. Пр...

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...