Чи зупинить Трамп російський газопровід, якому він нібито противиться? І хто в адміністрації чинить опір на радість Москви, - The Washington Post​

"Якщо трубопровід буде завершений, це буде провина членів адміністрації, які сиділи на м'якому місці і не скористалися наданою їм владою", - заявив авторитетний сенатор-однопартієць Трампа

Стівен Мнучін - головний адвокат "Північного Потоку-2" в адміністрації Трампа"Газопровід «Північний потік-2» знаходиться в необмеженій власності російського енергетичного гіганта «Газпрому». Адміністрація давно критикує уряд Німеччини за участь в проекті, і в Конгресі панує чи не одностайна думка, що по його завершенні Москва отримає величезні важелі впливу на Європу, якими скористається для просування своїх інтересів на шкоду Заходу," - пояснює співвітчизникам небезпеку авторитетне американське видання, зазначають Патріоти України.

"Газопровід також дозволить Москві обійти Україну, чия скарбниця безпосередньо залежить від мит в мільярди доларів за транзит російського газу в Європу. Конгрес вже кілька місяців як готує законопроект, який передбачає санкції проти двох європейських компаній, що займаються глибоководною прокладкою труб. Мета його - змусити їх зупинитися, і тим самим перешкодити завершенню газопроводу.
Але санкції ці Трамп може ввести вже сьогодні. По суті, рівно це і рекомендувала Рада національної безпеки після засідання так званого «вузького комітету» 20 листопада в Білому домі. Але один з членів кабінету, міністр фінансів Стівен Мнучін через свого заступника, Джастіна Музініча, висловив незгоду і закликав президента з санкціями почекати.
Як повідомили чотири чиновника адміністрації США, Мнучін також веде роботу з співчуваючими сенаторами, щоб перешкодити діям Конгресу, які змусять адміністрацію ввести проти «Північного потоку-2 санкції».
21 листопада Мнучіну подзвонив радник з національної безпеки Роберт О'Брайен і попросив припинити опозицію і піти в ногу з рештою адміністрацією.
У вівторок на засіданні сенатського комітету з міжнародних відносин закулісну роботу Мнучіна по зриву санкцій згадав сенатор Тед Круз, республіканець від штату Техас і головний прихильник законопроекту про санкції проти компаній-будівельників «Північного потоку-2».
Круз зазначив, що право накладати санкції на компанії, що будують газопровід, адміністрація вже отримала відповідно до раніше прийнятого Закону про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій (CAATSA).
«На жаль, ми зіткнулися з бюрократичним опором. Зокрема, застосування визначених законом повноважень для зупинки газопроводу, як я розумію, противиться міністерство фінансів», - сказав Круз.
«Скажу прямо: якщо трубопровід буде завершений, це буде провина членів адміністрації, які сиділи на м'якому місці і не скористалися наданою їм владою», - додав він.
Заступник держсекретаря з політичних питань Девід Хейл заявив, що, якщо Росія завершить будівництво газопроводу, наслідки для США будуть «вкрай негативними».
«Кремль отримає ще один енергетичний інструмент, щоб сіяти в Європі ворожнечу, а також підривати і дестабілізувати Україну», - заявив він.
Круз зауважив, що газопровід може бути добудований протягом 60 днів і закликав адміністрацію почати діяти.
«Зараз або ніколи», - підкреслив він.
Деякі експерти Конгресу вважають, що Мнучін противиться санкціям, тому що проти цього виступають ряд нафтових і газових компаній США, їх прихильники з Уолл-стріт і уряду Німеччини і Данії. Представник міністерства фінансів на питання про дії Мнучіна відповідати відмовився, але зауважив, що той висловив стурбованість з приводу газопроводу на зустрічі з деякими європейськими лідерами.
У Конгресі основним противником виступив сенатор Ренд Пол, республіканець від Кентуккі, який звинуватив адміністрацію Трампа в зловживанні списком санкційних повноважень. Хоча сенатський комітет з міжнародних відносин законопроект про санкції Nord Stream схвалив у липні 20 голосами проти 2, на обговорення він так і не надійшов.
Голова Джеймс Ріш, республіканець від Айдахо, заявив 22 листопада, що законопроект був доданий до Закону про державну оборонної політики 2020 року, який обговорюється лідерами Палати представників і Сенату.
Однак у понеділок Ріш повідомив мені, що питання про «Північний потік-2» загрузло в боротьбі за річний законопроект про оборону. Вважається, що цей законопроект єдиний має шанси отримати схвалення Сенату в цьому році.
«Небезпечно, що політичні міркування ставлять під загрозу можливість адекватно відреагувати на російську загрозу і захистити наших союзників від ще однієї спроби Путіна розділити європейський континент», - повідомив Ріш.
«Завершення газопроводу стало б величезною перемогою Путіна. Він хоче, щоб наші європейські союзники залежали від нього в отриманні енергії, і час спливає».

Лідер сенатської меншості Чарльз Шумер, демократ від Нью-Йорка, сказав, що проблема «Північного потоку-2» - лише одна з тих, що обговорюються в ході переговорів щодо законопроекту про оборону. У нього входять: оплачувана відпустка за сімейними обставинами для всіх федеральних співробітників, припинення американської підтримки конфлікту в Ємені, пакет санкцій проти Росії в рамках боротьби з втручанням у вибори, космічні сили і багато іншого.

Трамп може і не чекати, поки Конгрес розбереться. У нього є прекрасна можливість виявити підтримку України і проявити жорсткість по відношенню до Росії. Крім того, якщо він буде діяти, його давня критика виглядатиме порожнім струсом повітря - і ще сильніше підірве авторитет США в Європі.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...