Чиновницькі війни за столицю: Звільнення Кличка. Що робитиме мер Києва і які сценарії розвитку подій

Звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської держадміністрації було прогнозованим.

Рішення уряду звільнити міського голову столиці з посади очільника державної адміністрації матиме кілька наслідків, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Конфлікт між Кличком і новим главою КМДА неминучий

Уряд 4 вересня ухвалив рішення про звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. За словами прем'єра Олексія Гончарука, немає жодних сумнівів у тому, що в Києві не припинилася корупційна практика та досі існують групи, які сильно впливають на діяльність адміністрації. Вочевидь, йдеться про бізнесмена і відомого київського забудовника Вадима Столара, колишнього народного депутата від Партії регіонів.

Як відомо, місяць тому керівник Офісу Президента Андрій Богдан заявив, що адвокат одного зі "смотрящих" підходив до нього і просив залишити Кличка в кріслі глави КМДА. Йому пропонували хабар у розмірі двадцяти мільйонів доларів . Після чого Богдан запропонував звільнити Кличка. Мер Києва все заперечив і сказав, що боротиметься за посаду.

Андрій Богдан

На думку спостерігачів, кого б не призначив президент Зеленський новим главою КМДА, конфлікт між ним і Кличком неминучий. "Більшість у Київраді підтримує Кличка. Частина депутатів – люди Порошенка, інша – Кличка. І Кличко може заблокувати рішення нового голови КМДА", – вважає політолог Микола Давидюк.

На думку керівника Центру політичного аналізу "Пента" Володимира Фесенка, це може призвести до двовладдя в Києві. "Колапсу, можливо, не буде, але будуть управлінські проблеми, проблеми з тим, що у нас нема чіткого розмежування. Якщо поставити запитання – хто за що буде відповідати? Якщо вся виконавча влада буде не у мера, а у керівника держадміністрації, то які повноваження мають бути у мера, якого обирали кияни?" – наголошує Володимир Фесенко.

Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що президенту Зеленському чинитимуть сильний опір ті, хто насправді володіє київською землею. Адже новий глава КМДА проведе серйозну ревізію і аудит стану міського господарства.

Дострокові вибори Київради і мера Києва

Фахівці не виключають: за умови поглиблення конфлікту між Кличком і новим керівником КМДА з великою імовірністю проведуть дострокові вибори мера і Київради. За словами Миколи Давидюка, вибори в Києві можуть відбутися до кінця 2019 року. "Якщо Кличко і Київрада блокуватимуть рішення нового глави КМДА, то можуть відбутися дострокові вибори Київради і мера столиці. Партія "Слуга народу", за деякими даними, має підтримку понад 50% киян", – зазначає Давидюк.

Київрада

На думку Віктора Небоженка, можливо, новим главою КМДА буде нардеп від "Слуги народу", колишній генпродюсер телеканалу "1+1" Олександр Ткаченко – "фахівець з різних форм інформаційних кампаній". Але, наголошує експерт, важливо, хто представлятиме "Слугу народу" на виборах у Києві. Потрібен такий кандидат, якому б українці довіряли. З Ткаченком, за його словами, – погана ідея.

"Кличку буде нелегко. Але він продовжить боротьбу і піде на дострокові вибори. Для Кличка це принципово важливо. Інакше він залишиться з клеймом корупціонера у зв'язку зі звинуваченнями Богдана. Конфлікт розпалюватиметься. Поки невідомо, хто переможе", – говорить Віктор Небоженко.

Політолог зауважує: якщо Кличко програє, то нова влада перегляне всі корупційні схеми, в тому числі, що стосується і Столара. І у правоохоронних органів виникне багато питань до мера Києва.

Дострокові місцеві вибори в Україні

Президент Зеленський під час нещодавньої наради з керівниками Верховної Ради, уряду та правоохоронних органів доручив завершити реформу децентралізації влади. Зокрема, президент хоче змін до Конституції, які б забезпечили реальну передачу влади, фінансів та ресурсів на місця. "Ми маємо провести місцеві вибори на новій адміністративно-територіальній основі. Термін – 2019-2020 роки", – заявив Зеленський.

За словами Миколи Давидюка, місцеві вибори, вочевидь, відбудуться в жовтні 2020 року. Як і передбачено законодавством. Дострокової кампанії, вважає експерт, швидше за все, не буде. Ймовірність дуже низька. Можливо, в березні 2020 року.

Віктор Небоженко зазначає: чи будуть одночасно проведені дострокові вибори в Києві і місцеві по всій Україні – складно сказати. До цього часу партії "Слуга народу" вдавалося легко отримувати перевагу на виборах. Тому все можливо.

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

Британія виділила Україні рекордну військову допомогу, - Зеленський

вівторок, 23 квітень 2024, 13:28

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив про виділення найбільшого досі пакета оборонної підтримки обсягом пів мільярда фунтів стерлінгів. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у своєму Telegram, передають Патріоти Україн...