Дайджест подій на Близькому сході: Президент Туреччини вкотре відмовився від спілкування телефоном з Х**лом

- В Лівії урядові війська продовжують активні бої проти сил заколотника Хафтара - Іран та Сирію накривають економічні кризи – прогнозуються голодні бунти - Туреччина та КСА не відповідають на телефонні дзвінки з кремля

Туреччина: Кажуть, що президент Туреччини вкотре відмовився від спілкування телефоном з ху@лом. Посилаючись на зайнятість Реджеп Таїп Ердоган запропонував перетелефонувати «папізже».

Сирія: Складається враження, що масштаби розповсюдження коронавірусу серед асадівських військ змусили асада/путіна взяти паузу в підготовці до нового наступу на Ідліб. Не дивлячись на поодинокі провокації з боку режиму, загальна кількість обстрілів знизилася.В тім, це ніяк не вплинуло на решту проблем сирійського режиму. Економічна криза в Сирії продовжує поширюватись на критично важливі галузі. Проте асад вчиняє контр заходи згідно «завєтам ху@ла».Не маючи фінансових спроможностей купувати хліб за комерційною ціною, сирійське населення на територіях підконтрольних режиму, скупчувалося у величезні багатогодинні черги за соціальним хлібом. Чергу займати з ночі вже неможливо із-за запровадженої режимом комендантської години з 18.00 до 6.00.І як режим, вирішив проблему з чергами? Згідно постанови уряду, заборонено продавати хліб безпосередньо в пекарнях. Зараз весь хліб буде реалізовуватися через мережу посередників яку визначив режим. Що вийшло? Наближені до уряду ділки отримують прибуток, соціальний хліб здорощав, питання дефіциту хлібу не вирішене.На тлі загострення соціальної ситуації, поновилися атаки осередків ІДІЛ, що переховуються в сирійській пустелі. Терористи вийшли за здобиччю. На околицях Пальмири, в результаті засідки на конвой армії режиму, іділівцями було знищено 11 одиниць техніки. Весь особовий склад сирійської армії, який був в колоні, перебитий.
Активність ІДІЛ, також виросла і на територіях підконтрольних Сирійським демократичним силам. Вже двічі за тиждень бойовики намагалися атакувати об’єкти нафтової інфраструктури. У двох випадках конвой СДС підривався на СВП, в провінції Дейр Ез-Зор. Пошкоджені декілька одиниць техніки, ряд бійців отримав поранення. А в провінції Хасака, терористи скоїли два напади на представників СДС. Загинули чотири члени Сирійських демсил.


Лівія: Черговий виток війни в Лівії продовжує наростати. Але спочатку нагадаю, що відбулося зі вчора на фронтах західної Тріполітанії. Після вдалого рейду урядових сил на військову базу аль-Ватія, частина атакуючих, під тиском підкріплень хафтарівців, вимушено відійшла до кордону з Тунісом. Кажуть, що вони безперешкодно перейшли кордон і зараз знаходяться у безпеці. Інша частина, готується до оборони важливого міста Зувара. Підрозділи ЛНА накопичуються навколо цих територій готуючись до штурму. Місто фактично знаходиться в облозі.
Ці бойові дії проводилися силами і на землях союзників міжнародного визнаного уряду в Тріполі – лівійських берберів.Голова президентської ради УНЄ Фаєс Аль-Сарадж заявив, що нова операція розпочата у відповідь на атаки хафтарівцями цивільних, не дивлячись на заяви про перемир’я: “Уряд (GNA) має легітимність у Лівії, і він поважає міжнародну спільноту, але він також зобов’язаний захищати лівійських цивільних осіб відповідно до міжнародних законів”.Разом з цим, контрнаступ сил УНЄ відбувся і на півдні Тріполі. Де їм поки вдається відтісняти підрозділи УНЄ далі від Тріполі. Кінцевою метою цих зусиль може стати охоплення і звільнення території міжнародного аеропорту Тріполі.Іншим напрямком, контранступу став Абу-Курайян, що на захід від Сірти. Тут урядові сили намагаються відновити втрачене, як спадок зради, і повернути втрачене місто Сірта. І відповідно зняти загрозу з міста Місрати.
Сили УНЄ використовують ВПС та наші любимі БПЛА Bayraktar TB2. Повідомляють про знищення як мінімум двох хафтарівських ББМ виробництва ОАЕ.
На зараз обидві сторони заявлять про свої успіхи. Що достеменно відомо – бої тривають. Зрозуміло, що заклики ООН до поновлення перемир’я не спрацьовують.

Саудівська Аравія: Ціни на нафту і газ в 2020 році продовжать залишатися низькими, вважають у міжнародному рейтинговому агентстві Moody’s. За прогнозами агентства, збитки від пандемії коронавируса нового типу (Сovid-19) збережуться і в другому кварталі поточного року. Але нафтовий ринок зможе стабілізуватися в міру зменшення пропозицій.В нашому випадку, не має різниці, скільки коштуватиме нафта, якщо рашка не зможе продати ні бочки. І саме такий сценарій на зараз проглядається. Скільки б не запропонував кремль за свою жижу, Ер-Ріяд завжди запропонує дешевше.Такий розвиток нафтової війни викликає паніку немитої, і вона судорожно намагається вийти на нові переговори з саудитами за посередництва ОАЕ. Поки без успішно.За прогнозом Moody’s, ціна на нафту марки Brent в нинішньому році буде залишатися на рівні 35-40 доларів за барель, а в наступному році зросте від 45 до 50 доларів за барель.

Український мілітарний портал



Опублікував: Андрій Савчук

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...