Дайте скрепам корвалолу: Столтенберг назвав умову розміщення ядерної зброї у Східній Європі

Американська ядерна зброя може опинитися у Східній Європі, якщо Німеччина відмовиться від її розміщення на своїй території. Про це на конференції, організованій Німецьким атлантичним товариством і Федеральною академією політики безпеки, у п’ятницю заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, передають Патріоти України.

НАТО очікує, що Німеччина продовжить залишатися частиною системи спільного користування ядерної зброї. Але якщо Берлін відмовить у цьому альянсу, то організація обіцяє підшукати інші європейські країни.

"Звісно, Німеччина повинна вирішити, чи буде ядерна зброя у цій країні. Але альтернативою цьому легко може стати те, що ядерна зброя може опинитися в інших європейських країнах, зокрема на схід від Німеччини", - відповів Столтенберг.

Він наголосив, що НАТО підтримує мир без ядерної зброї, але не може допустити, щоби ця ядерна зброя залишалася в інших країнах, тоді як альянс був би в цьому контексті беззбройним.

Ц травні 2020 року посол США у Польщі Джорджетт Мосбахер припустила, що Польща могла б розмістити на своїй території ядерну зброю США. Раніше посол США у Німеччині Річард Гренелл звинуватив Німеччину у підриві зусиль НАТО з ядерного стримування, виступивши з критикою на адресу молодших партнерів канцлера Ангели Меркель по коаліції після того, як деякі з їх лідерів закликали до ядерного роззброєння.

У статті для німецької газети Die Welt посол Гренелл написав: "Замість того, щоб підривати солідарність, яка становить основу ядерного стримування НАТО, Німеччині зараз потрібно виконувати свої зобов'язання перед союзниками і продовжувати інвестиції у ядерні зусилля НАТО".

У період холодної війни США розмістили в Західній Європі значну кількість ядерних боєголовок. Після 1991 року більшу їх частину вивезли, але близько 150 бомб досі залишаються на континенті і зберігаються на території різних країн, зокрема Італії, Бельгії, Нідерландів, Німеччини та Туреччини.

За два кроки до... Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:00

Іран, Росія, Китай та КНДР очолюють блок диктаторських режимів, до якого входять і терористичні угрупування - їх пов'язує не ідеологія, а відчай. Про це йдеться в аналітичній статті на сайті The Washington Post, передають Патріоти України. Всі ці країн...

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...