Дала "прикурити" радянським системам. Маляр розповіла про ефективність гаубиці M777 на фронті


Українські військові активно застосовують гаубицю M777 у війні прости російських окупантів. Вона за параметрами краща за радянські системи, при цьому легка в роботі, передають Патріоти України з посиланням на заступницю міністра оборони Ганну Маляр.

Вона повідомила, що українські військові називають 155 міліметрову легку буксирувану гаубицю британсько-американської розробки Lightweight Towed Howitzer M777 "три сокири" за три сімки у назві

Так, М777 здатна "рубати" від 5 до 2 пострілів на хвилину в залежності від інтенсивності бойових дій. Максимальна дальність вогню складає 40 км.

Артилеристи зазначають, що ця гаубиця в роботі майже вдвічі легша за "Гіацинт-Б", тут все легше виставляється та краще продумано. Так, М777 є простою, але напрочуд ефективною в роботі. Нею простіше оперувати, змінювати напрямки. Також є можливість швидше працювати по різних цілях та влучніше вести вогонь.

Заступниця міністра оборони нагадує, що вперше інформація про застосування М777 на фронтах російсько-української війни зʼявилася у травні 2022 року.

"В бою М777 дала "прикурити" радянським системам. Вона випереджає їх по всім параметрам: точність і дальність пострілу вища, мобільність та ергономіка краща. А б'ють "три сокири" в два рази болючіше завдяки майже 11 кг вибухової речовини проти 6 кг у 152-мм радянських снарядах. Тобто розлітаються орки ще далі та ще вище", - написала Маляр.

Так, серед перших відомих випадків застосування гаубиці - знищення росіян біля Білогорівки в Луганській області: 5 прямих влучань = 40 одиниць спаленої техніки.

Також вогнем М777 знищили близько 400 загарбників та 100 одиниць техніки при форсуванні окупантами Сіверського Донця.

"Зараз гаубиця повністю "влилася" в українську артилерійську родину. Для артилеристів ЗСУ вона вже "своя". Удень підрозділ з М777 частіше працює з "пташкою" БПЛА і корегуванням. Уночі відпрацьовує планові цілі", - повідомила Маляр.

За її словами, українські артилеристи вже давно навчилися обслуговувати М777 та лагодити невеличкі несправності на місці. Вони повністю знають усі нюанси та "характер" своєї гармати, тому проблем з "мінусування" росіян нема.

"Останнім часом для Перемоги працюють ще більш активно, снарядів М777 не шкодує. А коригувальники одразу доповідають - постріл влучний: розташування особового складу загарбників більше немає", - додала вона.

Гаубиця М777

Зазначимо, що гаубиця має два види снарядів - звичайні та реактивні. Обидва типи є на озброєнні ЗСУ. Боєприпаси мають більшу кількість вибухової речовини та є далекобійними.

"Сила України перевищила всі очікування, але членом НАТО та ЄС їй не бути": Орбан знов наробив одіозних заяв і не лише про нашу країну

субота, 27 липень 2024, 23:59

Україна наразі довела всьому світові, що вона - сильна держава, яка "успішно і з безпрецедентною силою" протистоїть РФ. . Про це прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сказав у програмному виступі у літньому таборі Тушваньош у Румунії, інформують Патрі...

Буде ще одна війна? Хезболла перетнула всі "червоні лінії". Іранські проксі вдарили по єврейському поселенню на Голанських висотах, багато жертв

субота, 27 липень 2024, 23:19

В той час як Єврейська держава з жовтня 2023 року веде бої на півдні, у секторі Гази, на півночі може спалахнути війна ще більшого масштабу. Терористи угруповання Хезболла завдали ракетного удару по Голанських висотах. Боєприпаси вибухнули в районі Ма...