"Далі можна торгуватися": Маломуж пояснив, що міг би дати Україні контроль над Курською АЕС

Взяття Збройними силами України під контроль Курської АЕС в РФ неможливе через зобов'язання з ядерної безпеки, яких дотримується Київ. Але цей найважливіший енергетичний об'єкт країни-агресора за певних умов може стати потужним козирем у руках нашої держави, передають Патріоти України.

Питання дуже важливе в контексті російських атак на українську енергосистему. Таку думку в інтерв’ю OBOZ.UA висловив екскерівник Служби зовнішньої розвідки, генерал армії Микола Маломуж.

"Насамперед, це було б дуже спокусливим для нас – взяти під контроль Курську АЕС. Можливо, це могло б призвести до припинення атак на наші енергетичні об'єкти; можливо, до передачі нам Запорізької АЕС", – пояснив він.

Водночас наголосив, що захоплювати російську АЕС у Курчатові за 40 км від Курська (й приблизно стільки ж від лінії курського прикордоння, в межах якої діють ЗСУ) українські воїни точно не будуть. Адже це призведе до серйозного протистояння з партнерами Києва, які переконані, що наші війська повинні чітко дотримуватися усіх умов та договорів про ядерну енергетичну безпеку, не зазіхати на конкретні об'єкти на території РФ та на інших територіях, якщо це несе загрозу катастрофічних наслідків у ядерній сфері.

"Наприклад, це загроза витоку радіації, яка відбуватиметься не лише на територію України чи Росії, а й у третіх країнах, в Європі. Ми повинні діяти як цивілізована країна, яка взяла на себе чіткі юридичні зобов'язання не здійснювати воєнних дій щодо ядерних об’єктів", – підкреслив Маломуж.Разом із тим він переконаний: якщо рух ЗСУ буде вдалим, вони можуть просто створити зону віддаленого контролю над АЕС під Курськом, коли росіяни будуть змушені її відключити, хоча персонал залишиться. І тоді можна буде вести певні перемовини, щоби створити зону безпеки в енергетичній сфері України або передати під наш контроль ЗАЕС.

"Тож не може бути захоплення Курської АЕС, але можливе охоплення прилеглих територій, а далі можна "торгуватися". Але на сьогодні ще не склалися умови для того, щоб ми могли "взяти" Курську АЕС із флангів чи віддалено оточити", – зазначив Маломуж.

Символічний, але важливий крок: ЗСУ встановили синьо-жовтий стяг у тимчасово окупованих Олешках (відео)

п’ятниця, 23 серпень 2024, 20:02

До Дня прапора України військові ЗСУ за допомогою БпЛА встановили синьо-жовтий стяг у самому центрі окупованого міста Олешки на лівобережжі Херсонщини. Про це повідомили на сторінці 124-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ у п’ятницю, 23 серпня...

"А хто ви такий?": Помічник Трампа потрапив у незручну ситуацію з продавчинею пончиків

п’ятниця, 23 серпень 2024, 19:53

Помічник Дональда Трампа, сенатор з Огайо Джей Ді Венс в рамках зустрічі з виборцями прибув у штат Джорджія, де з ним трапився кумедний конфуз із продавчинею пончиків. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти України. Як пишуть журналісти, у штаті Дж...