"Дали зрозуміти Путіну": Умланд пояснив, як операція в Курській області може швидше завершити війну

Операція в Курській області кардинально змінила російсько-українську війну. Однією з її цілей може бути демонстрація хибності аргументу про "червоні лінії" Кремля, передають Патріоти України.

Таку думку висловив кандидат історичних і політичних наук, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд в колонці для Foreign Policy. Саме через побоювання перейти ці "червоні лінії" країни-агресора партнери значно обмежують військову допомогу Україні, не надаючи деяких видів зброї та обмежуючи можливості застосування інших.

Аналітик пише, що широкого поширення набуло припущення, що операція у Курській області може призвести до більш швидкого завершення війни РФ проти України.

"Операція дає зрозуміти президенту Росії Володимиру Путіну, що Україна зберігає значний потенціал, щоб завдати болю Росії. І якщо українські війська зможуть утримати та зберегти контроль над російською територією – для чого вони схоже, окопуються, завозячи більше техніки та будуючи нові оборонні лінії, – це може посилити вплив України на будь-які потенційні переговори про припинення війни. Вже зараз блискавичний напад України на Росію підриває широко поширену думку про те, що Путін тримає всі карти, щоб диктувати умови припинення вогню", – сказано в статті.

Умланд додав, що зараз "Київ ніби сигналізує", що важіль впливу на переговори є однією з цілей операції на Курщині. Він також процитував слова неназваного радника президента Володимира Зеленського для Washington Post про те, що "це дасть їм необхідні важелі для переговорів з Росією". Кандидат наук підкреслив, що це узгоджується з останніми натяками Зеленського про те, що Україна готова до переговорів.

Раніше Києву бракувало важелів для переговорів із Москвою, яка успішно просувала серед аудиторії по всьому світу свій підхід "земля в обмін на мир". Тепер же ситуація почала змінюватися і, як припускає Умланд, окуповану Росію можна обміняти на окуповану Україну.

"Київ, можливо, намагається змінити наратив переговорів – від угоди "земля за мир" до угоди "земля за землю". Це ставить Путіна в безвихідь: втрата контролю над частинами власне Росії є величезною незручністю для Кремля. Але після незаконної анексії Росією українські території, які Путін прагне зберегти, також є частиною державної території, яку він зобов’язаний захищати. Тим не менш, з точки зору російської еліти та громадського сприйняття, відновлення законної державної території Росії матиме пріоритет над продовженням окупації нещодавно завойованих територій, особливо якщо обмін земель відкриє шлях до припинення західних санкцій", – пише він.

Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...