Данія готова задешево віддати Аргентині 24 F-16, але та поки не поспішає із покупкою

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен планує на наступному тижні таки відвідати Аргентину для подальших перемовин та можливо укладення контракту на поставку 24 винищувачів F-16 у варіанті Block 15. Хоча наприкінці 2023 року Аргентина оголосила про намір купити ці літаки, а в січні 2024 року президент країни Харві Міллей дав остаточне "добро" на купівлю за умови, якщо буде достатньо коштів у державній казні, по суті ця справа не рухається якраз по фінансовим причинам. Про це пише портал Infodefensa, передають Патріоти України.

Деталізується, що загалом потенційна вартість угоди по F-16 між Данією та Аргентиною може скласти 650 мільйонів доларів, із яких 338 мільйонів доларів – це за самі 24 винищувачі, один неозброєний F-16 у варіанті Block 10 для навчання наземного персоналу, запасних двигунів та інших комплектуючих + за навчання самого персоналу, інші 312 мільйонів доларів – за поставку ракет "повітря-повітря" типів AIM-9 та AIM-120, та авіаційного озброєння класу "повітря-поверхня".

Строк, в який Данія готова поставити ці літаки, поки що не зазначається. Але тут показовим є сам факт, що європейська країна-учасник НАТО за посередництва США готова продати Аргентині вживані винищувачі F-16 за поміркованою ціною, але от сама країна цією пропозицією скористатись не поспішає, м’яко кажучи, головним чином через нестачу коштів. Або ж відсутність політичної волі.

Тому що у випадку з Аргентиною доволі показовим є й інший випадок. Ця країна досягла домовленостей із Норвегією в листопаді 2023 року про викуп чотирьох патрульних літаків P-3 Orion. Але ця закупка по суті не рухається, тому що аргентинці досі не виплатили 10 мільйонів необхідного авансового платежу при загальній вартості контракту в 60 мільйонів доларів.

Нова військова допомога від Німеччини для України: "Улюблені подарунки" для окупантів

четвер, 9 травень 2024, 22:41

Німеччина спільно зі Сполученими Штатами Америки передасть Україні додаткові системи залпового вогню HIMARS. Про це заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час спілкування з журналістами, передають Патріоти України. "Спільно з американцями...

"Це складна історія": 10-річна дівчинка запитала Туска, чому НАТО не відправить війська в Україну

четвер, 9 травень 2024, 22:15

Північноатлантичний Альянс не хоче відправляти свої війська в Україну, бо вважає, що це може призвести до ядерної війни. Про це сказав прем'єр-міністра країни Дональд Туск у розмові з 10-річною дівчинкою. Дитина запитала у нього, чи не можна відправити...