Даремно Геращенко картав Деканоїдзе за якість реформи? Затримані за зґвалтування у Кагарлику копи не проходили відбір для служби у поліції, скандальні деталі

Начальнику ГУ НП Київської області вже оголосили сувору догану.

Двоє колишніх копів, яких затримали за підозрою у зґвалтуванні 25-річної дівчини у Кагарлику, не проходили через поліцейську комісію. Один із поліціянтів навіть не пройшов психофізіологічне обстеження. Про це повідомив перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, нардепт від "Голосу" Андрій Осадчук, зазначають Патріоти України.

За словами Осадчука, під час перевірки слідство виявило щонайменше 12 звернень громадян щодо протиправних дій або бездіяльності поліцейських цього відділку, вісім повідомлень про застосування сили на лінію "102", а також одне досудове розслідування, яке проводить Департамент внутрішньої безпеки.

Нардеп наголосив, що зґвалтування у Кагарлику можливо було би уникнути, якби керівництво відреагувало на попередні скарги громадян.

"Обидва колишніх поліцейських, затриманих у Кагарлику, не проходили через поліцейську комісію. Більше того, один із них навіть не пройшов психофізіологічне обстеження", - написав Осадчук у Facebook.

Депутат констатував також, що через протиправні дії копів начальника Головного управління Нацполіції Київської області вже притягнули до дисциплінарної відповідальності. Йому оголошено сувору догану.

"Хоча це і не звільнення, якого я вимагав, а лише сувора догана, все ж відхід від виправдовувальної риторики щодо нього - це успіх. Звісно, керівник може не знати про злочин, скоєний підлеглими. Але він має нести відповідальність за те, що під його керівництвом працював цілий відділок, в якому жоден не перешкодив колегам, що катували людей", - написав нардеп.

Крім того, начальникам міжрегіональних і обласних управлінь поліції, а також управлінням в Києві та Севастополі доручили забезпечити належну роботу відеокамер у відділках і архівування записів з них. Камери повинні працювати у фойє та приміщеннях для допитів.

Разом із тим, керівники територіальних підрозділів поліції мають призначити відповідальних співробітників, які будуть стежити за тим, щоб поліцейські не утримували затриманих громадян силою, і щоб у нічний час у відділках не було співробітників, які не залучені до охорони громадського порядку.

"Вони ж повинні будуть щодоби проглядати заяви про правопорушення та виявляти ті, де йдеться про протиправні дії поліцейських", - наголосив Осадчук.

Він додав, що Національна поліція має звірити з ДБР інформацію про кримінальні справи щодо протиправних дій поліцейських та провести службові розслідування, на підставі яких відомостей ці провадження відкрили.

Нелі Погребіцькій, жертві зґвалтування поліцейськими в Кагарлику, пообіцяли на дати цілодобову охорону. Дівчині погрожують, тож вона боїться за своє життя. Про це заявили сьогодні на прес-конференції адвокати Нелі. А сама вона вперше з`явилася на людях після того, що з нею сталося місяць тому. Проте, сама Неля не розмовляла, за неї говорили захисники. Вони й повідомили - життю дівчини - вже через своїх адвокатів - погрожують її кати. У ніч проти 24 травня в Кагарлицькому відділку поліції дівчину били і ґвалтували впродовж 9 годин. Жертва вказала на двох поліцейських - Миколу Кузіва та Сергія Сулиму - вони зараз у СІЗО.

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...