"Давайте правді в очі. У поліції теж є погані. Вночі зупинили, "нашокували", сказали: "Поламався відеореєстратор". Арахамія сказав, чому Авакову відмовили бити українців електрошокерами

Голова фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія пояснив, чому Верховна Рада не стала розширювати повноваження поліції по використанню електрошокера. Про це народний депутат розповів в ефірі програми " Свобода слова Савіка Шустера", зазначають Патріоти України. За словами політика, відхилили законопроект №4375 з двох причин:

  • через ігнорування зауважень до документа від підкомітету з питань діяльності органів правопорядку правоохоронного комітету ВР. Зокрема, про доцільність застосування шокерів до людей з серцево-судинними захворюваннями та вагітних.
  • через норму про право поліцейських застосовувати електрошокер до громадян за адміністративне правопорушення.

Арахамія переконаний, що законопроект все ж буде ухвалено, але після доопрацювань.

"Я відповідаю в парламенті за голоси, і ми провалили цей законопроект. Там є дві причини. У нас є чат депутатів, і депутати кажуть: "Ми всі за те, щоб дати поліції право використовувати ці електрошокери". Але - дві речі. На комітеті, коли це розглядалося, був негативний висновок, і сказали - поверніть назад на доопрацювання", - сказав нардеп.

При цьому автори законопроекту "об'їхали" рішення парламентського комітету і понесли документ у зал на голосування.

"Ну люди з комітету кажуть: "Як, а для чого ми працюємо?" І за це зрізалося, умовно кажучи 50 голосів", - говорить глава фракції "СН".

Крім того, Арахамія озвучив побоювання про ризики зловживання поліцейськими правом на використання електрошокерів.

"Друга річ була - це прибрати звідти адмінправопорушення. Чому? Коли просто людину зупинили... Давайте правді в очі дивитися. У поліції теж є погані люди. Велика дуже організація. Вночі в якомусь селі когось зупинили, хтось щось комусь нагрубив, його "нашокували", сказали: "В цей час поламався відеореєстратор"... І таке буває теж в поліції часто... Ну у нас же не люблять поліцію за це, ви це теж прекрасно знаєте, через такі зловживання", - зазначив нардеп.

Арахамія наголошує, що проект закону про електрошокери для поліцейських все ж буде прийнятий після відповідних правок.

"Тому - ми за шокери. Ви їх до того ж вже купили, вони є у поліції. Ми це обов'язково зробимо. Треба просто коректно доопрацювати цей законопроект", - резюмував депутат.

Нагадаємо, що зараз у поліцейських є право застосовувати електрошокові пристрої для відбиття нападу на себе, іншу особу та/або об'єкт, що знаходиться під охороною, і для відбиття нападу тварини, яка загрожує життю і здоров'ю правоохоронця або іншої особи.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...