ДБР викрило керівника 501-го ОБМП, який зробив "зрадниками" майже 300 оборонців Маріуполя

Працівники ДБР повідомили про підозру в держзраді одному з керівників 501 Окремого батальйону морських піхотинців ЗСУ, через якого 277 бійців батальйону опинилися в полоні. Про це повідомила пресслужби Держбюро розслідувань, передають Патріоти України.

Бійці батальйону тримали оборону Маріуполя від кінця лютого 2022 року. У квітні того ж року російські пропагандисти заявили, що начебто ці морпіхи добровільно здалися в полон в оточеному місті.

"Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися", – йдеться в повідомленні ДБР.

Там додали, що підозрюваний скористався важкою ситуацією, в якій опинилися захисники Маріуполя, та спонукав командира припинити оборону, здати зброю та особовий склад. Так, 277 військовослужбовцям 501 батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх перескерували до "ДНР".

"Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон", – зазначається в заяві ДБР.

Проти морпіхів закрили справи про дезертирство

У ДБР також поінформували, що ухвалили рішення про закриття проваджень щодо 277 військовослужбовців 501 ОБМП за підозрою в дезертирстві. Це дає підстави уповноваженим органам відновити порушені права полонених морпіхів щодо виплат їхнім родичам.

Що ще накоїв підозрюваний

Слідчі також з’ясували, що начальник речової служби тилу 501 ОБМП продовжив свою зрадницьку діяльність після скоєного в Маріуполі. Так, підозрюваний переїхав до рідного Бердянська та знову почав агітувати українських військових переходити на бік ворога. Він також агітував бійців за винагороду надавати йому інформацію щодо розміщення сил та засобів оборони України. Слідство встановило принаймні три такі факти протягом квітня-червня 2022 року.

У справі про держзраду підозрюваному загрожує довічне ув’язнення. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до злочину.

Залізна завіса закривається: У Росії чиновникам остаточно забороняють виїзд за кордон

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:49

У Росії чиновникам остаточно забороняють виїздити за кордон через страх перед витоком державних таємниць. Усі закордонні поїздки чиновників мають бути попередньо узгоджені, і обмеження стосуються не тільки країн, які вважаються недружніми до Росії, але...

Удар по авіабазі "Кущевська": Розвідка Британії оцінила, до чого призведе розосередження літаків Росії

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:30

Впродовж тижня українська атака на російську авіабазу "Кущевська", ймовірно, призвела до того, що приблизно 40 літаків різних типів були виведені з цього району. Їх розподілили між кількома аеродромами. Про це пише Міноборони Великої Британії, передают...