ДБР заявило про вручення підозри Порошенку. Адвокати п'ятого президента запевняють, що колишні та теперішні підлеглі Венедіктової знов виявляють непрофесійність та брешуть

Порошенко відмовився брати підозру через грубі процесуальні порушення ГПУ, запевняють адвокати

Офіс генерального прокурора оголосив про підозру колишньому президенту, народному депутату від «Європейської солідарності» Петру Порошенку. Про це повідомляє прес-служба ДБР, зазначають Патріоти України.

Перед цим екс-президент відмовився брати участь у допиті в рамках кримінальної справи про обставини переміщення через кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей. Мова йде про 43 картини всесвітньо відомих художників.

За даними відмства, Порошенко схилив військову службову особу – Голову Служби зовнішньої розвідки України, до вчинення злочину, а саме перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду, шляхом видання явно злочинного наказу.

Порошенко в свою чергу перед допитом висловив надію, що в ДБР закриють справу і вибачаться перед ним за історію з музеєм і картинами.

“Я глибоко переконаний, що вони (представники ДБР – ред.) повинні зараз сказати: вибачте, Петро Олексійович, ми закриваємо цю справу, ми приносимо вам вибачення, а всі, хто причетний до цього злочину, будуть покарані”, – сказав нардеп.

Він також заявив, що не розуміє, навіщо його викликали. Екс-президент додав, що у Державному бюро розслідувань детально вивчають його діяльність на посту глави держави і намагаються знайти привід для переслідування опозиції.

На поточний момент Порошенко вже покинув будівлю ДБР. Його адвокат Ілля Новіков зазначив, що підозру Порошенку намагалися вручити співробітники Офісу генерального прокурора.

«Насправді був план вручити Порошенку повідомлення про підозру. Як тільки ми з колегами зайшли в кабінет слідчого, ще до того, як почався допит, до нас підійшов співробітник Офісу генпрокурора, — до речі, не представивши свої повноваження — […] і спробував вручити підозру, — пояснив журналістам адвокат Порошенка Ілля Новіков, виходячи з бюро. — Оскільки це не було за законом і процедурою, ми відмовилися спілкуватися з цією людиною, і зараз Петро Порошенко залишив приміщення ДБР».

Правозахисник підкреслив, що право на вручення підозри є тільки у генерального прокурора.

Після допиту екс-президент подякував усім, хто прийшов сьогодні під будівлю ДБР, а також запевнив у тому, що його політична сила продовжуватиме працювати на благо України.

“Ще раз нагадую, що керувати країною – це не вести телевізійне шоу. Правда буде за нами”, – підкреслив він.

Після цього Петро Порошенко прибув до Офісу генпрокурора разом з адвокатами та народними депутатами, щоб зустрітися з очільницею відомства Іриною Венедіктовою.

«Ми тут для того, щоб продемонструвати — ми їх не боїмося. Ми приїхали сюди для того, щоб сказати їм в очі, що вони порушують законодавство, Конституцію, намагаються перетворити Україну в авторитарний режим», — підкреслив Порошенко.

За інформацією Інтерфакс-Україна, Порошенку вдалося потрапити в кабінет Венедіктової, однак генпрокурор переадресувала всі запитання щодо підозри п’ятому президентові до слідчих.

Порошенко заявив, що був готовий отримати підозру особисто від Венедіктової, як того вимагає закон, але вона залишила кабінет.

«Ми приїхали для того, щоб отримати підозру [належним чином]. Вона [генпрокурор] втекла», — сказав Порошенко журналістам на виході з будівлі Офісу генпрокурора.

Лідер Європейської солідарності підкреслив, що готовий прийти до генпрокурора зі своїми адвокатами у будь-який зручний для неї час.

«Ми не ухиляємося від процесуальних дій», — запевнив він.

ЗСУ посиляться: Більшість озброєнь із пакету США вже в Європі, що прискорить доставку в Україну

вівторок, 23 квітень 2024, 17:55

Більшість озброєнь із нового пакету допомоги США заздалегідь розміщено у Німеччині та Польщі. Завдяки цьому доставка до України буде прискорена, передають Патріоти України з посиланням на CNN. Джерело видання повідомило, що артилерійські снаряди будуть...

Путін намагається спіймати момент: Російська армія повільно просувається на Донбасі, - британська розвідка

вівторок, 23 квітень 2024, 16:22

Російська армія продовжує захоплювати населені пункти на Донбасі. Темпи наступу повільно, але поступово зростають, передають Патріоти України з посиланням на Міністерство оборони Великобританії Twitter. Як зазначається у зведенні, 22 квітня військове ...