В "Укроборонпромі" "поховали" ідею: Вогонь з танкової гармати дроном (відео)

Цікава ідея, яка так і не пішла у маси.

Вогонь танка Ariete звичайним снарядомПоєднання дрону та танка, теоретично, вирішує цілий ряд задач, передають Патріоти України.

Питання ситуаційної обізнаності для танків, в яких екіпаж має доволі обмежені кути огляду, завжди було "головним болем" розробників та військових. Але з появою сучасних технологій це питання почало потроху вирішуватись.

Наприклад, у 2010 році італійська Oto Melara розробила одноразовий дрон Horus, який мав запускатися з танкової 120-мм гармати. Цікаво, що фото з цих випробувань, під час яких використали танк C1 Ariete, днями опублікував італійський військовий оглядач Чіро Наппі, а ряд західних профільних ЗМІ "підхопили" таку 11-річну "новину".

Зазначимо, що БПЛА Horus, вага якого складала 1,3 кг, міг знаходитись у повітрі 30 хвилин, а його запуск здійснювався за допомогою пневматичної системи. Його головною задачею було ведення розвідки для танкових підрозділів.

Проте, на початку 2010-х років БПЛА ще, умовно, робили перші кроки, саме тому така концепція здавалась доволі екзотичною. Але сьогодні вона виглядає більш перспективною та життєздатною.

Ariete

Зокрема, можливість ведення розвідки за допомогою БПЛА все менше потребує участі людини - сучасні алгоритми розпізнавання образів вже дозволяють дронам самостійно виявляти цілі та "наносити їх на мапу". А сучасні автоматизовані системи управління військами - розповсюджувати цю інформацію між всіма бійцям на полі бою.

Щобільше, останній конфлікт за Нагірний Карабах продемонстрував реальні можливості баражуючих боєприпасів. І їх інтеграція до танків може позитивно вплинути на бойову ефективність та дозволити знищувати цілі, які не знаходяться у прямій видимості, наприклад, сховані за рельєфом місцевості.

Horus UAV

Але поки такі варіанти розвитку танкового озброєння залишається у стадії концептів. Проте в Італії не припиняють розвиток Horus і тепер вже Leonardo, який поглинув Oto Melara, пропонує дрон Horus для озброєння БТР та БМП.

Ворог стягує сили! До 500 тисяч військових: Чисельність російських військ в Україні значно збільшилася, - Павлюк

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:22

Чисельність російських військ на території України значно збільшилася з 2022 року. На тимчасово окупованих територіях перебуває від 510 000 до 513 000 російських військовослужбовців. Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олек...

Фінал не скоро? У США дали прогноз щодо тривалості війни в Україні та пояснили, на що робить ставку Путін

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:24

Російський диктатор Володимир Путін сприймає внутрішні та міжнародні обставини як такі, що розвиваються на його користь. Ймовірно, він продовжить дотримуватися агресивної стратегії в Україні, перспективи завершення війни найближчим часом є малоймовірни...