Деблокада почалася! З порту України виходить перше судно із зерном, - Міноборони Туреччини

Сьогодні, 1 серпня, перше судно для експорту українського зерна виходить з одного із портів України. Про це інформує пресслужба Міністерства оборони Туреччини у Twitter.

Такий крок, здійснений в межах "зернової угоди", спрямований на розв'язання проблеми продовольчої кризи та голоду у світі. Слід зауважити, що офіційно у турецькому Міноборони не назвали український порт, з якого піде перше судно із зерном.

Водночас, кількома днями раніше, у день початку роботи "зернових коридорів" на Одещину приїхали посли країн G7, а також президент України Володимир Зеленський, які простежили за процесом завантаження українського зерна.

Своєю чергою, офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калін назвав "високою ймовірністю" те, що 1 серпня перше судно з українським зерном буде відправлено з українського порту.

"Кораблі готові до виходу з Одеського порту. Є подробиці, наприклад, того, як будуть виходити і з яких координат, коли увійдуть у міжнародні територіальні води, хто буде завантажувати їх, коли вони увійдуть у турецькі територіальні води. Ймовірність відправлення першого корабля завтра вранці здається високою", - цитує його турецьке видання Star.

Він додав, "якщо міжнародна спільнота не покладе край війні в Україні, ми говоритимемо про війну знову через два-три місяці". Тому, за його словами, важливо забезпечити безпеку на всіх фронтах.

Як повідомляло раніше видання CNN Turk, у порт Стамбула перший караван з українським зерном може прибути вже 3 серпня. Очікується, що перша партія зерна відправиться в країни Африки. ООН припустило, що шлях займе близько півтора місяця.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...