Демарш Фінляндії: Тисячі українських заробітчан можуть залишитись без перспективного сезонного заробітку через Шмигаля

Прагнення уряду утримати робочи руки в Україні може відібрати заробіток у тих хто вже попередньо домовився з роботодавцями.

У Фінляндії можуть відмовитися від українських сезонних робітників після суперечливих заяв з Києва про те, що Україна прагне "зберегти заробітчан" і "докладе для цього максимум зусиль", повідомляють Патріоти України з посиланням на Yle.

"Я сподіваюся, що виробники швидко відреагують на цей меседж. Ми не зможемо більше залучати людей з України, принаймні найближчим часом. Нам потрібні швидкі рішення, тому що скоро розпочнеться весняний збір врожаю", - сказала постійний секретар міністерства сільського господарства Яана Хусу-Калліо у коментарі Maaseudun Tulevaisuus.

Як пише видання, у фінських фермерів можуть виникнути труднощі зі збором врожаю, якщо Україна не дозволить заробітчанам вирушити на сезонні роботи.

Фінляндія погодила прибуття для сезонних робіт 1500 українських сезонних працівників у цьому році. Наразі до країни прибули лише близько 200 з них, і є побоювання, що решті не дозволять приїхати.

Maaseudun Tulevaisuus написало про те, що Україна начебто вже заборонила своїм громадянам їхати на сезонні заробітки за кордон.

Насправді формального рішення про таку заборону немає, але публікації інших ЗМІ дозволяють припускати, що заборона діє іншим чином – через дозволи на чартерні рейси.

Посол Естонії в Україні Каймо Кууск у коментарі естонському виданню ERR розповів, що Фінляндія цієї весни планувала привезти з України близько 14 000 заробітчан, але зараз український уряд призупинив чартерні рейси.

"Були тривалі перемовини, і в підсумку Фінляндії вдалося переконати Україну. Але після доставки перших 200 людей у Гельсінкі уряд України призупинив подальші чартерні рейси і сезонних працівників більше не випускають за кордон", - розповів Каймо Кууск.

Водночас вранці 27 квітня пресслужба авіакомпанії "МАУ" повідомляла, що найближчим часом з Борисполя буде виконано ще кілька рейсів до Фінляндії із громадянами України, які мають право на офіційне працевлаштування в цій країні.

Нагадаємо, минулого тижня в інтерв’ю РБК-Україна прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначав, що заробітчани є кваліфікованою, навченою в Європі робочою силою і могли б бути корисними для розвитку економіки в Україні, тому їх "треба зберегти".

"Дійсно, вже відомо про два випадки в Європі, коли роботодавці, а саме – аграрії, організовували чартери, щоб перевозити робочу силу з інших країн. Але в нас фактично закритий кордон. Ми хочемо спробувати залишити людей в Україні, і докладемо для цього максимум зусиль. В Україні також повно роботи", - заявив тоді Денис Шмигаль.

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...