День Гідності та Свободи: Рівно сім років тому в центрі Києва розпочалися акції протесту, котрі поховали злочинний режим Януковича, на страх всім прийдешнім диктаторам

У суботу, 21 листопада, Україна відзначає День Гідності та Свободи. Так, рівно сім років тому на Майдані Незалежності почалася національна акція протесту, відома як Євромайдан, зазначають Патріоти України. Пропонуємо згадати події, які назавжди змінили історію нашої країни.

Свято є наступником Дня Свободи, який у 2005-2011 роках відзначався 22 листопада і був присвячений Помаранчевій революції, але був скасований президентом Віктором Януковичем. 13 листопада 2014 року президент Петро Порошенко своїм указом заснував День Гідності та Свободи, який відзначається 21 листопада.

Помаранчева революція на Майдані в Києві, 22 листопада 2004 року
Євромайдан: що сталося в Києві сім років тому

21 листопада 2013 року прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що уряд призупиняє підготовку до асоціації з Євросоюзом. У відповідь на це українці вийшли на Майдані Незалежності в Києві. Національна акція протесту почалася близько 22-ї години вечора, а до півночі на Майдані було близько 1,5 тисячі осіб. Протест миттєво поширився на всю Україну: станом на 28 листопада до страйку приєдналися десятки тисяч студентів.

Євромайдан розпочався 21 листопада 2013 року

У ніч на 30 листопада учасників мирної акції жорстоко розігнали силовики, в результаті чого Євромайдан переріс у Революцію Гідності. Під час протистоянь загинули десятки людей ("Небесна сотня"), а завершилися протести поваленням режиму і втечею Януковича. Незабаром, навесні 2014 року, Росія анексувала Крим і почала війну на Донбасі.

Як відзначають День Гідності і Свободи

Щорічно 21 листопада по всій Україні проходять урочисті заходи, концерти, виставки та флешмоби. У церквах служать молебні в пам'ять про Небесну Сотню, а українці несуть квіти і лампадки до пам'ятників загиблим учасникам Євромайдану.

План заходів до Дня Гідності та Свободи в Києві
  • 20 листопада – на Хрещатику, 36, транслюватимуть тематичні відео- та фотоматеріали.
  • 20-22 листопада – фотовиставка "Майдан – міцність духу" в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця".
  • 21 листопада, 10: 00-11: 00, – молебень та покладання квітів біля каплиці Архистратига Михаїла і українських новомучеників УГКЦ на алеї Героїв Небесної сотні, 6 (станція метро "Хрещатик", верхній вихід). Тематичні виставки на місці майбутньої будівлі Національного музею Революції Гідності.
Інститутська вулиця, Київ, 24 лютого 2014 року
  • 21 листопада, 19.00, екскурсійні програми в центрі столиці.
  • 21 листопада – 15 березня – виставковий проект "Століття незламних" (навколо Монумента Незалежності).
  • 21-30 листопада – в читальному залі Державного архіву Києва можна ознайомитися з архівними документами "До Дня Гідності та Свободи". А в Публічній бібліотеці імені Лесі Українки – побачити книжкову експозицію "Слава Героям!".
  • 25 листопада – презентація військово-драматичного фільму "Мати Апостолів" в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ".
  • 29 листопада – зустріч київської молоді з лідерами Білоруського національно-визвольного руху, літературний вечір на честь білоруського поета-шістдесятника Володимира Короткевича.

Заява спікера парламенту Вірменії щодо України викликала істерику в Москві

четвер, 25 квітень 2024, 5:58

Спікер парламенту Вірменії Ален Симонян заявив про "рішучу підтримку Єреваном територіальної цілісності України, Молдови, Грузії, Кіпру та всіх країн". У Росії стверджують, що він "перейшов усі червоні лінії", повідомляють Verelq та APA. . Виступаючи ...

Втричі більше ніж зазвичай: США оголосили великий пакет військової допомоги Україні

четвер, 25 квітень 2024, 5:25

Міністерство оборони США 24 квітня оголосило про виділення пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1 мільярд доларів – першого відтоді, як Конгрес ухвалив додаткове фінансування для допомоги іноземним союзникам. "Це оголошення є 56 транше...