День ВМСУ. Коли добудують перший український корвет: Версії Арахамії і командування флоту розійшлися

Можливо керівник монобільшості у парламенті не знає, що президент обіцяє військовим, зокрема військовим морякам

Давид Арахамія заявив, що відновлення будівництва корвета може початися не раніше 2022 року. Нардеп додав, що зараз всі кошти спрямовані на закупівлю нових кораблів і ремонт існуючих. За його словами, це правильне рішення, тому що зараз головне завдання максимально наростити флот, зазначають Патріоти України.

“Про долю корвету можу сказати, що в найближчі два роки, я думаю, крім проектних речей, великого будівництва не буде”, – заявив Арахамія.

Арахамія додав, що в стратегії нацбезпеки зазначено, що спочатку Україна повинна створити “москітний флот”, а потім перейти до будівництва корветів.

“Будівництво корветів планувалося з 2030 року. Коли в Миколаїв приїжджав президент, то була домовленість наблизити цей процес, але точно не з 2020 року, поки немає таких ресурсів. Вже готовий корпус корвета можна добудувати на потужностях заводу “Океан”, – резюмував депутат.

Сьогодні в інтерв’ю “Думській” командувач ВМС контр-адмірал Олексій Неїжпапа, заявив, що корвет спустять на воду в 2023 році.

“На нього держава вже витратила півмільярда гривень — природно, викинути ці гроші неможливо: нас ніхто не зрозуміє. Багато складових частин цього проекту вже розроблені, виготовлені і будуть поставлені і на цей корвет, і на «Гетьман Сагайдачний», модернізацію якого буде здійснено вже в цьому році. Корвет ми плануємо спустити на воду в 2023 році”, – заявив він.

Також він додав, що продовжується розробка ракетного комплексу “Нептун” для морських платформ. Такий комплекс планується встановити на даний корвет.

Що не так в цих заявах

У вересні 2019 року президент України Володимир Зеленський поставив завдання з будівництва корвета “Володимир Великий”. На виконання доручення Верховного головнокомандувача Департамент військово-технічної політики Міноборони розробив орієнтовний графік добудови корвета. Планувалося добудувати його за 4 роки, до кінця 2023 року.

Ймовірно, Олексій Неїжпапа у своїй заяві орієнтується на цей графік. Але вже зараз відомо, що в цьому році роботи по корвету не велися. Навіть якщо допустити, що фінансування відновиться у 2022 році (як каже Арахамія), то чи зможуть його добудувати до 2023 року, як про це говорить Неїжпапа, велике питання. На добудову потрібно як мінімум 4 роки, адже станом на сьогодні готовність корпусу складає 80%, а корабля в цілому – 32%.

Також не варто забувати про те, що деякі компоненти і системи корабля не те, що не створено – їх розробка ще навіть не почалася. Ще належить провести випробування ракетного комплексу “Нептун” для морських платформ.

Існує думка, що якщо почати добудову корвета у 2022 році, то доведеться доопрацьовувати проект, так як він вже морально застаріє. Це і не дивно, адже проект почали розробляти в далекому 2005 році.

А поки, розбіжності в заявах вказують лише на відсутність єдиної державної програми по розвитку флоту.

Є велика загроза: Просування російських військ на захід від Авдіївки прискорилося, - британська розвідка

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:15

Просування російських військ на захід від Авдіївки у Донецькій області за останній тиждень прискорилося. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, сухопутні війська Росії створили ...

Росія анонсувала удари по двох лікарнях Києва: людей терміново евакуюють

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:04

Місто терміново розпочинає евакуацію двох лікарень, одна з яких дитяча, розташованих на вулиці Богатирській. Про це повідомляє КМВА . "Оскільки в інтернет-медіа масово поширюється відео, де фактично анонсований удар ворога по цих медичних закладах. ...