Деокупація півдня України: Генерал Маломуж розповів, чи можуть ЗСУ виконати наказ Зеленського

Україна має потужний кадровий потенціал, близько мільйона військовослужбовців, які вже пройшли етап навчання та злагодження. ЗСУ проводять ротацію та готують спеціальні підрозділи для тактичних та стратегічних наступальних операцій. Таку думку озвучив керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках генерал армії Микола Маломуж в інтерв'ю Obozrevatel, передають Патріоти України.

За його словами, усі озвучені плани Росії дуже малореалізовані, за винятком, можливо, частин Луганської та Донецької областей.

"Озброєння надходять в Україну вже системніше, не за ленд-лізом, а за прямими угодами, укладеними з представниками країн "рамштайнської" групи. Це і високоточні ракети, і далекобійні самохідні гаубиці на тягачах, радіотехнічні засоби, танки, безпілотники. Це техніка на рівні п'ятого-шостого покоління. Технологічно це набагато вище, ніж озброєння, техніка та ракетні системи РФ. HIMARS показали, яких ударів можна завдавати у далекому тилу ворога. Це 80 кілометрів, морем – до 120 та 250 кілометрів. Це передумова не лише до оборони, наприклад, на східному напрямку, на Донецькому та Харківському, а й передумова залучення вже об'єднаних сил у напрямку Херсона та Запорізької області", - зазначив Маломуж.

Він наголосив, що президент Володимир Зеленський дав загальний орієнтир ЗСУ, хоча, на його думку, голова держави не мав озвучувати мету прямо.

"Такі вказівки мусять бути приховані, а дії повинні бути неочікуваними для противника. Можна використовувати й відволікаючу інформацію навіть на рівні вищих політичних та військових керівників, що удару завдаватимуть в одному місці, але за фактом завдавати в іншому. Це передумови не прямої атаки, наприклад, Херсона, Мелітополя, а обхідні маневри, контратаки, зокрема з тилу. Коли буде загроза оточення ворога, вони втікатимуть, бо ніхто не захищатиметься у чужому місті. Ніхто не триматиметься за міста в оточенні, бо тут перспективи дуже сумні", - переконаний Маломуж.

У наступальних операціях щодо Херсона ЗСУ зараз дуже важливо довести ворога до оточення та паніки, впевнений генерал. Тоді очікується, що і на запорізькому, і навіть на східному напрямку паніка росіян породжуватиме ланцюгову реакцію та призведе до відступу.

"Це додаватиме невпевненості іншим окупаційним військам в інших українських регіонах, на інших стратегічних напрямках", - зазначив екс-керівник Служби розвідки.

"Вік - це єдине, що нас об'єднує": Байден дотепно висміяв Трампа

неділя, 28 квітень 2024, 13:52

Президент США Джо Байден на вечері Асоціації кореспондентів Білого дому розкритикував колишнього президента Трампа, проти якого він збирається провести матч-реванш у день виборів цієї осені. Про це повідомляє The Hill, передають Патріоти України. "Вік ...

Щось готується? ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки

неділя, 28 квітень 2024, 12:28

Протягом останніх місяців ПВК "Вагнер" скуповує радянські важкі військово-транспортні літаки Іл-76, які десятки років перебували на зберіганні в Ташкенті, та переганяє їх до Центральноафриканської Республіки. Про це повідомляє Sota, передають Патріоти ...