"Держава у смартфоні": У Зеленського пообіцяли, що українцям потрібно буде запам'ятати тільки одну веб-адресу електронних послуг

Радник президента Михайло Федоров анонсував презентацію дорожньої карти розвитку сфери електронних послуг і моделі "держава у смартфоні" найближчим часом.

На зустрічі обговорили створення Єдиного демографічного реєстру. Фото: president.gov.ua.

На зустрічі з представниками міжнародних організацій і Державного агентства з питань електронного урядування радник президента України Володимира Зеленського Михайло Федоров заявив, що українцям потрібно буде запам'ятати тільки одну веб-адресу для навігації у сфері електронних державних послуг. Про це повідомила 28 травня прес-служба глави держави, передають Патріоти України.

"Тональність зустрічі задав президент Володимир Зеленський на iForum минулого тижня, коли заявив про "державу у смартфоні". Михайло Федоров зазначив, що проект електронного уряду активно розвивається в Україні останні чотири роки, протягом яких було створено багато електронних сервісів, і запропонував спільними зусиллями зробити ще більше", – ідеться в повідомленні.

За словами Федорова, "ключова мета зараз – визначити конкретні шляхи та механізми прискорення реалізації цього амбітного проекту, зробити електронний уряд більш технологічним, зручним і суттєво збільшити кількість його користувачів".

"Нам потрібно реалізувати ідею "єдиного вікна", дати громадянам одну веб-адресу всіх наявних послуг, упровадити єдину систему авторизації та ідентифікації, зробити загалом усю систему більш орієнтованою на потреби громадян, упровадити уніфіковані принципи щодо дизайну та інтегрувати наявні електронні послуги в єдиний технологічний фреймворк", – продовжив радник Зеленського.

Він зазначив, що громадянам потрібно буде пам'ятати тільки одну адресу для зручної навігації по всьому спектру електронних послуг – і тих, що вже є, і тих, що ще планують створити. "Очевидно, що потрібен додатковий імпульс, перезавантаження цієї сфери. Ергономіка електронних послуг – це коли громадянин за два кліки знаходить те, що йому потрібно, в національному каталозі послуг, що реалізовано за принципом життєвих ситуацій, один раз авторизується, один раз вводить свої дані та не боїться їх утратити. Це коли на бек-офісі впроваджені електронні адміністративні регламенти, що дозволяють службовцям і послуги швидше надавати, і внутрішні процеси автоматизувати", – заявив співголова IT-комітету Американської торгової палати Валерій Фіщук.

Перший заступник голови Державного агентства з питань електронного уряду Олексій Вискуб заявив, що стратегія розвитку електронних послуг пропонує 200 пріоритетних позицій для повсякденного життя громадян. Зокрема, це послуги реєстрації підприємств, електронний кабінет забудовника та проект "еМалятко", який має забезпечити можливість одержати 10 послуг, пов'язаних із народженням дитини, за однією електронною заявою.

Він додав, що в Україні зараз доступні в режимі онлайн 125 електронних послуг держави. Серед найпопулярніших – отримання виписки про земельну ділянку та довідки про несудимість, оформлення житлових субсидій.

На зустрічі також обговорили реалізацію національної системи ідентифікації, пов'язану з необхідністю створення Єдиного демографічного реєстру, ситуацію з державними реєстрами, які є основою для електронного урядування та електронних послуг, використанням технологій блокчейн. Радник президента також анонсував спільну презентацію для експертних кіл та громадськості дорожньої карти розвитку сфери електронних послуг і моделі "держава у смартфоні" найближчим часом.

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...