Державний переворот у Буркіна-Фасо: МЗС України прокоментувало подію й згадало про російських найманців у Західній Африці

У МЗС України, коментуючи держпереворот у Буркіна-Фасо, заявили, що присутність російських найманців у Західній Африці підриває її мир і безпеку. Про це написав речник МЗС України Олег Ніколенко у Twitter, передають Патріоти України.

"Тривожні повідомлення про новий державний переворот у Буркіна-Фасо. Присутність російських найманців у Західній Африці суттєво підриває її мир і безпеку. Вони мають залишити регіон. Ми підтримуємо зусилля ECOWAS (Економічне співтовариство країн Західної Африки – ред.) у просуванні плану переходу Буркіна-Фасо до демократії", - написав Ніколенко.

Як повідомляє Reuters, у п’ятницю ввечері озброєні солдати у військовій формі і масках з'явилися на телебаченні Буркіна-Фасо й заявили про відсторонення від влади президента Поля-Анрі Даміби, що стало другим переворотом у цій західноафриканській країні цього року.

Новим лідером Буркіна-Фасо оголосив себе капітан армії Ібрагім Траоре. У сцені, що відтворювала захоплення влади Дамібою під час перевороту 24 січня, Траоре з'явився на телебаченні в оточенні солдатів і оголосив про розпуск уряду, призупинення дії конституції і закриття кордонів. Він також оголосив нічну комендантську годину.

Траоре сказав, що група офіцерів, які допомогли Дамібі захопити владу в січні, вирішила усунути свого лідера через його нездатність боротися з ісламістами. Агентство зазначає, що свого часу Даміба змістив колишнього президента Роша Каборе з тієї ж причини.

Разом з тим, у суботу в столиці Буркіна-Фасо пролунала стрілянина, а в посольстві Франції спалахнула пожежа після того, як Траоре звинуватив Дамібу в організації контрнаступу.

Держдепартамент США і Генеральний секретар ООН засудили повалення уряду.

Сили, лояльні до Траоре, виступили на державному телебаченні і заявили, що Даміба сховався на базі французької армії, звідки він організовує контрудар. Водночас МЗС Франції заявило, що база ніколи не приймала Дамібу.

Але сотні людей, які підтримують захоплення влади Траоре, зібралися в суботу перед французьким посольством на знак протесту. Антифранцузькі демонстранти також зібралися і закидали камінням Французький культурний центр в південному місті Бобо-Діулассо. Увечері в суботу в посольстві спалахнула пожежа і пролунало кілька пострілів.

Місцезнаходження Даміби залишається невідомим.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...