Дешево та ефективно: США створили вбивцю російських ППО та кораблів PrSM

Поки Україна чекає на рішення щодо передачі далекобійних ракет ATACMS для реактивних систем залпового вогню HIMARS і M270, США активно працюють над створенням потужнішого снаряду Precision Strike Missile (PrSM), передають Патріоти України.

Як пише Naval News, ракета нового покоління буде дешевшою і водночас значно ефективнішою. А її дальність ураження цілі сягатиме 650 км. PrSM призначена для завдання ударів по протиповітряній обороні противника, пусковим установкам ракет, вузлам управління, районам зосередження військ і особливо важливим цілям на полі бою. Багаторежимна головка самонаведення буде здатна знищувати і рухливі морські цілі – наприклад, російські кораблі в Чорному морі.

Представник армії США розповів, що прототип PrSM вже демонстрував здатність летіти далеко за межі 400 км. На питання про вартість він відповів, що ракета нового покоління дешевша за свого попередника. Боєголовка є "оптимізованою унітарною, призначеною для досягнення тих самих ефектів, що й ATACMS".

"Майбутні доповнення Precision Strike Missile будуть включати: можливості для ураження наземних і морських цілей, що рухаються; корисні навантаження підвищеної летальності, які здатні автономно виявляти, наводити на ціль і вражати рухомі, переміщені або розосереджені цілі; і можливість збільшення дальності польоту завдяки повітряно-реактивному двигуну" , – йдеться у заяві американських військових.

Також повідомляється, що армія США продовжує доопрацювання безпілотного РСЗВ HIMARS, і в найближчі кілька років система буде готова до демонстрації.

Ракети ATACMS для України

Члени Конгресу США підтримали передачу Києву далекобійних ракет ATACMS для реактивних систем залпового вогню. Це керовані балістичні ракети, здатні точно вражати цілі з відривом від 165 до 310 км залежно від модифікації.

Оперативно-тактична ракета ATACMS здійснює свій політ за так званою напівбалістичною траєкторією, коли початковий розгін здійснюється по заздалегідь запрограмованій жорсткій траєкторії, а весь наступний політ після досягнення апогею відбувається в керованому режимі. Управління ракетою здійснюється за допомогою аеродинамічного кермування за сигналами від бортової системи управління, яка безперервно визначає передбачувану точку падіння та виробляє команди для поєднання її з ціллю.

В даний час ракетні комплекси HIMARS можуть використовувати ракети ATACMS чотирьох типів. З них тільки одна (MGM-168A ATACMS Block 4A) несе уламково-фугасну бойову частину.

Три інші снаряди комплектуються касетними бойовими частинами з осколково-фугасними або іншими суббоєприпасами, кількість яких залежить від типу та призначення.

– Головна частина ракети MGM-140A несе 950 бойових елементів вагою 560 кг.

– У MGM 140B 300 бойових осколкових елементів вагою 160 кг.

– MGM 164A має 13 самонавідних бойових елементів загальною вагою 450 кг.

– MGM 164B несе 6 самонавідних бойових елементів вагою 268 кг.

Тип рухової установки: твердопаливна.

Загальна вага: MGM-140 – 1679 кг, MGM 140 – 1320 кг, MGM 164 – 1480 кг, MGM 164 – 1463 кг.

Довжина ракети: 3,98 м.

Розмах крил: 0,82 м.

Експерти впевнені, що нове озброєння розкриє перед Україною нечувані можливості. ЗСУ зможуть вражати всі військові цілі в межах країни. Зокрема, і Кримський міст – головну артерію для перекидання російських військових та техніки на півострів. Під удар також потрапляють залізничне сполучення в Криму, склади зі зброєю та військові бази, кораблі в портах та інші "жирні" цілі.

Проте військові експерти впевнені: зараз атакувати міст не має сенсу. Справа в тому, що його захист забезпечується зенітно-ракетними комплексами С-400, тому частину ракет можуть збити ще на підльоті. І навіть якщо кілька снарядів і потраплять, вони не зруйнують міцну конструкцію мосту.

"Операція зі знищення мосту увійшла б у всі підручники з військового мистецтва. Там стоять кілька комплексів С-400. Росіяни навіть пригнали туди баржу з відбивачами – щоб вона стала принадою для ракет з наведенням радіолокацій ("Гарпунів" і "Нептунів"). Є навіть димові генератори", – зазначає головний редактор Defense Express Олег Катков.

За словами експерта, можна значно простіше та легше вирішити питання з постачанням озброєння на окуповані території. Насамперед, це удари по залізничному сполученню у Криму. До того ж ракети зможуть бити по цілях, що перебувають у Білорусі та 11 областях РФ.

Росії нічим захиститися від ATACMS та PrSM

Теоретично російські комплекси С-400 можуть перехоплювати балістичні цілі на кшталт снарядів ATACMS. Однак існує величезна різниця між "паперовими можливостями" російської техніки та реальністю. По-перше, армія РФ не має можливості прикрити всі важливі об'єкти С-400.

По-друге, удари оперативно-тактичних ракетних комплексів зазвичай передбачають одночасний пуск серії ракет для "умертвіння" канальності, а також активне придушення засобами РЕБ РЛС противника, у тому числі й наявними у розпорядженні ЗСУ.

До того ж, існує ціла серія прикладів, коли техніка окупантів не справлялася навіть із радянськими снарядами "Точка-У". А вони точно не мають засобів з подолання ПРО супротивника, відрізняються більшою помітністю для РЛС і мають бути добре знайомі росіянам.

Що ж до PrSM, то раніше американський генерал Джон Рафферті називав ці ракети вбивцями російських систем протиповітряної оборони С-400 "Тріумф". За даними ЗМІ, на озброєння ракета має надійти вже 2023 року.

Джерело: Обозреватель

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...