Дієвих юридичних механізмів немає: Суддя Міжнародного трибуналу розповів, як посадити Путіна на лаву підсудних

Експерти розповіли, чи можливий Міжнародний трибунал над російським президентом Володимиром Путіним, який розв'язав війну Україні. Це прокоментував Надзвичайний та Повноважний посол України, суддя Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії (2002-2005 роки), представник України у Раді ООН з прав людини (2005-2010 роки) Володимир Василенко, передають Патріоти України.

Він розповів, що дієвих механізмів, щоб притягнути Володимира Путіна до відповідальності, нема, однак можна було б створити спеціальний міжнародний суд. "Статті нинішньої редакції Римського статуту сформульовані таким чином, що Міжнародний кримінальний суд не зможе притягти до відповідальності, навіть порушити справу про відповідальність Путіна та його банди за сам акт агресії як такої. І тому можна було б створити спеціальний міжнародний суд", - зазначив Володимир Василенко.

За словами судді Міжнародного трибуналу, що стосується відповідальності за військові злочини та злочини проти людяності, то вже відчинені двері МКС, потрібно лише надати якісні матеріали та належно оформлені докази. Також він розкритикував роботу Верховної Ради України, яка надто довго зволікає із ратифікацією Римського статуту.

"І ще одне. Досі Верховна Рада не ратифікувала Римського статуту – це ганьба. Це призвело до того, що Путіну та його банді можна було висунути звинувачення набагато раніше, ще до цієї навали. Але суд не поспішав із українським розслідуванням, бо Україна не ратифікувала статут. Більше того, згідно зі ст. 8 Угоди з ЄС про асоціацію, Україна зобов'язана ратифікувати Римський статут. Ми порушили це зобов'язання", - зауважив посол.

Джерело: Апостроф

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...