Для українських пілотів F-16 склали графік занять

На саміті у Молдові декілька європейських прем’єр-міністрів обговорили з президентом України навчання українських пілотів експлуатації винищувачів F-16.

Про це повідомив на пресконференції в Кишиневі прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

« Ми склали розклад цих занять. Польща допоможе Україні навчати пілотів винищувачів F-16 » – сказав Моравецький.

Раніше повідомлялося, що коаліцію з підготовки українських пілотів до експлуатації F-16 очолять Данія та Нідерланди.

Також президент України Володимир Зеленський на травневому саміті G7 у Хіросімі повідомив, що вже існує розуміння, які країни можуть передати Україні свої літаки.

« Сьогодні відкрита для нас місія тренування – це перший крок. Далі є відповідна кількість місяців для навчання наших пілотів. Ми будемо працювати, щоб ці люди були максимально одразу освічені, я маю на увазі досвідчені, люди з великим досвідом, щоб скоротити процес навчання… Я не можу вам зараз сказати скільки нам вдасться отримати літаків, я не можу вам точно сказати коли це буде. Ми будемо прискорювати, бо для нас це важливо щодня » – сказав Зеленський 23 травня у Хіросімі.

Нідерланди заявили як про готовність навчати українських пілотів, так і про розгляд можливості передачі наявних на озброєнні літаків F-16, які до 2024 року планують вивести з експлуатації.

За даними міністерства оборони Нідерландів, на озброєнні країни наразі перебуває 24 діючих винищувачі F-16, які будуть виведені з експлуатації до середини 2024 року.

Ще 18 винищувачів були виставлені на продаж, із них 12 уже попередньо продані.

Також у травні цього року в міноборони України озвучили необхідну кількість F-16 для звільнення України. Йдеться про близько 48 винищувачів.

Минулого місяця президент США Джо Байден підтвердив згоду Сполучених Штатів на навчання українських пілотів на багатоцільових винищувачах.

«Я сказав Зеленському, що буде розпочато навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16. Щоб Україна могла себе захистити» – сказав Байден.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Верещук прокоментувала чутки про своє нове "призначення"

субота, 20 квітень 2024, 18:41

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук відреагувала на інформацію у ЗМІ про "призначення" головою Тернопільської обласної військової адміністрації. Про це вона повідомила у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Сьогодні деякі ЗМІ написали,...

"Після того, як ми пройдемо Конгрес": Зеленський заявив, що Україна наближається до підписання "важливого договору" зі США

субота, 20 квітень 2024, 18:29

У травні або червні Україна може підписати договір про гарантії безпеки зі Сполученими Штатами. Про це президент України Володимир Зеленський заявив бразильським журналістам в інтерв’ю, відео якого пресслужба глави держави опублікувала 20 квітня, перед...