До чого тут українці і вовки: Що означає родове ім'я угорського політика Орбана, який став ворогом Києва

Прізвище Орбан суто угорське. У цій країні Європи можна знайти кілька відомих носіїв цього родового імені. Окрім угорського політика та прем'єр-міністра Віктора Орбана є також Арпад Орбан (угорський футболіст), Гіфт Орбан (нігерійський футболіст), Віллі Орбан (німецький футболіст) та Аттіла Орбан (угорський хокеїст), передають Патріоти України.

Поширене це прізвище також і в Румунії: Леонард Орбан (політик) та Людовік Орбан прем'єр-міністр Румунії 2019-2020 років.

Згідно з даними порталу "Рідні" в Україні також є представники прізвища Орбан. Нині налічується 596 носіїв цього родового імені, тобто воно займає за поширенням 8372 місце. Зустрічається найчастіше на Закарпатті, зокрема в таких містах як Берегове, Мукачево, Пістрялово, Серне і Чоп.

Існують і інші варіанти, які можуть бути похідними від цього прізвища: Орбідан, Орбу, Орбачевський, Орба. Це прізвище є досить поширеним і може зустрічатися в різних культурах, хоча перша версія його походження пов'язана все-таки з Угорщиною. Тут в Середні віки було досить популярним чоловіче ім'я Орбан (німецького походження, що означає "затятий воїн"), від якого і пішло пізніше прізвище.

Існує ще одна версія походження, яка пов'язана із Румунією. За нею прізвище походить від румунського слова, яке можна перекласти як "вовк". В стародавньому румунському етносі вовки вважалися міфічними та сильними тваринами, а тому їх часто використовували для створення родових імен.

Третя версія походження прізвища Орбан прийшла з Франції. Тут існує родове ім'я Urban, яке має аналогічне походження з Orban і походить з латинської мови. "Urbanus" в перекладі з латині означає "мешканець міста", "міський".

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...