До кінця виконували свій бойовий обов'язок на передовій: На Донбасі загинули двоє американців, канадець і швед

Під час багатогодинних боїв на лінії фронту у східній частині Донецької області російські війська розстріляли з танка чотирьох іноземних добровольців, які воювали на боці України. Йдеться про Люка "Скайуокера" Лучишина і Брайана Янга зі США, Еміла-Антуана Руа-Сіруа з Канади та Едварда Селандера Патріньяні зі Швеції. Загибель українських захисників підтвердив виданню Politico командир Іноземного легіону Руслан Мірошниченко. Трагедія сталася 18 липня, повідомляють Патріоти України.

Командир розповів, що ці люди входили до складу Сил спеціальних операцій територіальної оборони Збройних Сил України. Їхній підрозділ базувався біля Сіверська, міста у східній частині Донецької області, яке стало метою російських сил вторгнення.

За словами Мірошниченка, іноземних бійців було перекинуто в село Григорівка на північний захід від Сіверська, де їм було поставлено завдання зайняти вогневі позиції та очистити яр, де російські війська працювали над переправою через річку.

"Вони успішно впоралися, але наприкінці операції потрапили в засідку російських танків. Перший снаряд поранив Люка. Троє хлопців, Едуард, Еміль і Браян, відразу ж спробували допомогти Люку, надати першу допомогу й евакуювати його з цього місця. Потім другий снаряд убив їх усіх", – розповів командир.

У Держдепартаменті США вже підтвердили смерть двох американців, зазначивши, що підтримують зв'язок із їхніми сім'ями та надають усю можливу консульську допомогу.

Видання також отримало у своє розпорядження звіт, в якому більш детально описано ситуацію. У ньому зазначено, що іноземних бійців було направлено в цей район для посилення українських військ і було обрано спеціально через їхні навички та досвід.

"Для виконання завдання було створено групу професіоналів, які мають відповідний досвід участі у війнах в Іраку та Афганістані. Два розвідники перевіряли територію, їх підтримувала кулеметно-гранатометна група на випадок бойового зіткнення та необхідності прикриття відходу розвідувальної групи, а також з метою завдання вогневого ураження противнику", – йдеться у документі.

У міру просування групи вперед, зазначається у звіті, "група прикриття потрапила під сильний мінометний вогонь артилерії супротивника калібром 120 мм і більше, а також касетних боэприпасів".

"Під час обстрілу було поранено Люка. Інші члени групи... надали йому необхідну першу допомогу. Скориставшись перервою між обстрілами, було ухвален рішення про евакуацію до найближчого укриття. Під час транспортування, внаслідок прямого влучення танкового снаряда, Брайан, Едвард, Еміль та Люк отримали травми, несумісні із життям", – констатували у звіті.

Далі російські війська зустріли українські кулеметники та військовослужбовці на бронетехніці, які зупинили просування російських сил. "За підсумком двогодинного інтенсивного бою супротивник відступив із великими втратами", – йдеться у висновку.

"Дуже боляче втрачати хлопців. Емоції переповнюють, і я не можу зараз знайти слів для того посту, на який вони заслуговують. Я просто хочу сказати, що вони не ховалися, а шукали будь-якої можливості бути корисними, вони всі повністю зголосилися добровольцями і до кінця виконували свій бойовий обов'язок на передовій. Спокійно та з честю. Без пафосу, як справжні солдати", – розповів командир.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...