До обстрілів території РФ не дійде? Черник нагадав основне призначення літаків F-16

Винищувач F-16, перш за все, є носієм протиповітряних ракет. Тож у війні в Україні головна його роль – бути "мисливцем" за російськими літаками. Навіть кілька таких машин здатна убезпечити як українських воїнів, так і міста країни від ворожих КАБів, коригованих авіабомб.

Водночас вести обстріли території РФ з бортів F-16 недоцільно, вважає військовий експерт, полковник Петро Черник. Задля таких цілей потрібно сотні таких винищувачів, пояснив він у подкасті OBOZ.Talk.

"F-16 залишається головним потенційним мисливцем, у першу чергу, за Су-34. Має прекрасні ракети AIM-120 AMRAAM, які завдають удари у радіусі до 180 кілометрів. Один F-16 може брати на борт до шести ракет (в залежності, яка ціль і де він перебуває на стартових позиціях). Якби ці винищувачі нарешті запрацювали в Україні, навіть шість машин, а у кожній на борту хай навіть по дві ракети, вони можуть у межах умовного місяця здійснити переворот з КАБами", – розповів він.

Також ці літаки гарні у якості підтримки наземних сил ЗСУ у тактичному наступі. Але для рейдів з бомбардування теріторії РФ, навіть якби це було доцільно, потрбібно дуже багато таких літаків.

"По території РФ F-16 може бити тільки планерними бомбами, JDM, JBU-31, JBU-32, JBU-38. Планують ці бомби на глибину до 110 км. Або бити далекобійною ракетою AJM-158, JASM до 900 км, чи AJM-154 JASOV до 30 км. Але це все у радіусі ураження їхніх зенітно-ракетних комплексів", – пояснив експерт.

Доцільність такого використання винищувачів під сумнівом, зазначає полковник. Вас може зацікавити:Коваленко: російська авіація втратила вже 25 літаків, і це не кінець. Попереду удари по аеродромах у РФ

"Винесемо ще один склад, винесемо ще один пункт управління, чи штаб, чи скупчення військ Але щоб по справжньому щось глибоко, серйозно змінити, таких ракет на бортах винищувачів має бути сотні, а бажано тисячі", – пояснив Черник.

Через два дні після серії терактів в Дагестані: У Махачкалі знову стрілянина

середа, 26 червень 2024, 0:05

У столиці Дагестану Махачкалі увечері у вівторок, 25 червня, знову відбулася стрілянина. За даними місцевих ЗМІ, по російських силовиках у місті знову відкривали вогонь. . Відео зі стріляниною в місті публікують російські пабліки. . Telegram-канал Sh...

З російського полону повернулися 90 українських воїнів - Зеленський

вівторок, 25 червень 2024, 23:38

В Україну з російського полону повернулися 90 захисників. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у Telegram у вівторок, 25 червня. . "Вдома - це не просто слова. Вдома - це Україна. Сьогодні ще 90 наших людей повернулися додому з російського ...