Добровольці отримають УБД: У Раді прийняли важливе рішення

Парламентська більшість у Верховній Раді України ухвалила у першому читанні законопроект 2045-1, який передбачає надання статусу учасника бойових дій бійцям добровольчих формувань. Йдеться про тих захисників, які не увійшли до складу ЗСУ, МВС або Національної гвардії. Документ підтримав 321 парламентар у ході пленарного засідання Верховної Ради України у вівторок, 29 жовтня, передають Патріоти України.

Характерно, що до парламенту було внесено два практично ідентичних законопроєкти – їхніми ініціаторами були "Європейська солідарність" і "Слуга народу". Однак монобільшість проголосувала за другий варіант. Свої підписи під ним також поставили представники "Голосу" і "Батьківщини".

Зокрема зазначеним законопроєктом запропоновано доповнити Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту", додавши до переліку учасників бойових дій добровольців, а саме осіб, які в період до набуття чинності Законом України "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях", добровільно захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і безпосередньо виконували бойові завдання антитерористичної операції в районах її проведення не менше 30 календарних діб (незалежно від перерв).

При цьому пропонується не поширювати цей статус на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися і брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції (зокрема здійснювали волонтерську діяльність).

Законопроєктом пропонується також встановити механізм ухвалення рішення про надання статусу учасника бойових дій таким особам і встановлюються відповідні підстави. Крім того, законопроєктом також пропонується поширити відповідні державні соціальні пільги та гарантії цих осіб на членів їхніх сімей.

"Ухвалення законопроєкту дозволить врегулювати правовий статус учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції у Донецькій і Луганській областях і не увійшли до складу офіційних формувань", – йдеться у пояснювальній записці до документу.

Також парламентарі підтримали скорочення підготовки законопроєкту до другого читання вдвічі. За це проголосували 318 нардепів.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...