​Догнати і перегнати Америку під питанням: Економісти попереджають про гальмування економіки Китаю

Майбутнє панування Китаю поставили під сумнів

У голови КНР Сі Цзіньпіна можуть ще бути шанси домогтися для країни панування в світовій економіці, однак тому є серйозні перешкоди, пише CNBC з посиланням на оцінки аналітиків, зазначають Патріоти України.

В останні роки економічне зростання Китаю почало сповільнюватися. «Ключові фактори, які дійсно сприяли феноменальному зростанню Китаю, тепер або справляють менш серйозний вплив, або зовсім зникли», - пояснив професор Гарвардського інституту державного управління Тоні Зайхе.

Науковець вказав, що населення країни старіє, а покладатися на прямі іноземні інвестиції Китай більше не може. Голові КНР буде непросто направити фінансові ресурси в більш продуктивні частини економіки, вважає фахівець. Найсерйознішу підтримку зростанню ВВП і рівня зайнятості в Китаї надає приватний бізнес, а у фінансовій системі домінують державні банки, які вважають за краще кредитувати також державні підприємства. Офіційний Пекін часто згадує проблему фінансування в своїх заявах, але наскільки ефективні його кроки на практиці - неясно.

Існують і ризики, пов'язані зі зростаючим напруженням у відносинах з такими торговими партнерами, як США, і влада Китаю виступає із заявами про необхідність збільшувати попит всередині країни і займатися розвитком власних технологій. Досягти цього буде складніше, ніж колишніх цілей по зростанню ВВП, відзначає Юен Ан з Університету Мічигану. Вона стверджує, що інновації «неможливо спланувати зверху».

Директор програм по Азії в Німецькому фонді Маршалла в США Бонні Глейзер, в свою чергу, вважає, що найбільшим викликом для Китаю виявиться так звана «пастка середнього доходу». Йдеться про ситуації, при якій країна, яка домоглася значного зростання завдяки дешевій робочій силі, приходить до стагнації і не може забезпечити збільшення заробітних плат і подальший розвиток економіки.

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...

Вже третя атака за останній час: Безпілотник вдарив по ЗАЕС – МАГАТЕ

четвер, 18 квітень 2024, 23:50

Зранку 18 квітня дрон атакував навчальний центр Запорізької атомної електростанції. Про це повідомляє пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передають Патріоти України. Повідомляється, що обійшлося без пошкоджень та людських жерт...