Доклались до перемоги проросійського Роберта Фіцо: МЗС Словаччини звинуватило РФ у втручанні в парламентські вибори

Роберт Фіцо

Словаччина звинуватила Росію у втручанні в вибори, що відбулися в країні у минулі вихідні, за результатами яких перемагає партія проросійського Роберта Фіцо. Він вже пообіцяв припинити військову допомогу Україні, повідомляє AFP.

Після отримання партією Фіцо найбільшої з усіх партій, що пройшли до парламенту, кількості голосів, він спробує сформувати новий уряд.

Звинувачення у втручанні РФ у вибори пролунали після висловлювань директора Служби зовнішньої розвідки Москви, який стверджував, що проукраїнська центристська партія "Прогресивна Словаччина" є "проксі США".

Зрештою, "Прогресивна Словаччина", посіла друге місце з 18 відсотками голосів проти 23 відсотків у Smer-SD Фіцо, хоча екзит-поли показували перемогу саме суперників проросійського політика.

"Ми вважаємо таку навмисно поширену дезінформацію неприпустимим втручанням Російської Федерації у виборчий процес у Словацькій Республіці", - йдеться в заяві МЗС Словаччини.

У понеділок Міністерство закордонних справ викликало співробітника російського посольства та закликало Москву "припинити дезінформаційну діяльність, спрямовану проти Словаччини".

Москва, у свою чергу, відкинула звинувачення у втручанні, заявивши, що "не втручається у внутрішні справи інших країн і не бере участь у зміні режиму".

Під час виборчої кампанії 59-річний Фіцо пообіцяв, що Словаччина, яка є членом НАТО, не надішле Україні "жодного боєприпасу", і закликав до кращих відносин з Росією.

У відповідь на заяви Словаччини про втручання Росії речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Вашингтон "перебуває в тісному контакті з нашими словацькими колегами щодо цього питання".

"Сполучені Штати не приймають жодної сторони на іноземних виборах", - додав Міллер, заявивши, що США продовжать співпрацювати з урядом, обраним словацьким народом.

Раніше того ж дня ліберальна президентка Словаччини Зузана Чапутова доручила Фіцо сформувати новий уряд, наголосивши на необхідності поважати результати демократичних виборів.

"Я розумію, що результати виборів у багатьох людей пов'язані з різним хвилюванням", - додала Чапутова.

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...

Москва в паніці надзвонювала в Вашингтон: Пентагон відмовив Україну від секретної спецоперацію на території Росії, — NYT

субота, 27 липень 2024, 13:01

ЗСУ нібито збиралися провести операцію в глибокому тилу ворога. З цього приводу міністр оборони РФ телефонував главі Пентагону, що, як зазначають американські журналісти, досить незвично. На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав проханн...