Домовились про постачання далекобійних ракет, винищувачів F-16, гелікоптерів: У Міноборони підсумували "Рамштайн-18" (фото)

Засідання "Рамштайн-18", Київ, 23 січня, учасники Україна

На допомогу Україні продовжать працювати шість коаліцій різного спрямування. Крім того, Силам оборони нададуть зброю, якою вони дістануть до російської логістики.

Під час 18 наради Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" західні партнери домовились про постачання Україні далекобійних та зенітних ракет, снарядів різних калібрів, військової техніки. Про підсумки "Рамштайн-18" розповів начальник Управління преси та інформації Міністерства оборони Ілларіон Павлюк під час пресконференції після наради — відео та фото викладені у Telegram-каналі Military Media Center.

Павлюк заявив, що відбулась "продуктивна зустріч", у рамках якої партнери підтвердили подальшу підтримку України. З його слів, Сили оборони отримають зброю, яка дасть можливість діставати до логістичних вузлів і "послабляли його [ворога — ред.] усіма можливими способами".

Представник Міноборони не назвав, про яку саме далекобійну зброю ідеться, але зазначив, що досі її Україна не мала.

"Підтримка продовжується. Вона триватиме і далі. В цьому році отримаємо зброю, якої ще немає і яка допоможе вражати ворога і логістичні вузли".

Засідання Рамштайн — підсумки наради 23 січня

Партнери України дійшли згоди щодо низки засобів, якими Сили оборони будуть завдавати шкоди ворогу:

  • далекобійна зброя — її "обговорювали окремо";
  • західні зенітні ракети — їх планують переробити і пристосувати до старих радянських пускових установок;
  • випуск боєприпасів та снарядів — вироблятимуться Україною спільно з країнами-партнерами;
  • винищувачі F-16 — партнери обіцяють "виконати зобов'язання";
  • гелікоптери — обіцяють надати додаткову партію (кількість і тип не вказувались).

Крім того, обговорили посилення України в рамках роботи чотирьох коаліцій: авіаційної, протиповітряної, артилерійської та морської, — заявив інший представник Міноборони, начальник Департаменту міжнародної оборонної співпраці Міноборони полковник Геннадій Коваленко.

На думку Павлюка, підсумки "Рамштайн-18" свідчать, що не потрібно панікувати, бо країна і далі отримуватиме допомогу.

"Це була продуктивна зустріч, після якої хочеться сказати "відставити паніку" всім тим, хто підіймає настрої про втрату підтримки Україною", — заявив речник.

Учасники Рамштайн-18

З українського боку у онлайн-нараді Контактної групи брали участь низка посадовців та військових: міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний (розповів про ситуацію на фронті), начальник Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Шаптала, голова ГУР Міноборони Кирило Буданов (розповів про можливі плани РФ). На світлинах, розміщених у дописі Military Media Center, можна побачити спільну роботу очільників Міноборони та Генштабу.

Тим часом голова Пентагону Ллойд Остін у дописах у соцмережі X (раніше — Twitter) також розповів про деякі підсумки "Рамштайн-18". Американський військовий зауважив, що Україна має підтримку у рамках шести коаліцій: до названих Коваленком додав коаліцію з розмінування та з інформаційних технологій.


Логічний крок: Зеленський звільнив начальника УДО, чиї підлеглі готували замах на президента

четвер, 9 травень 2024, 20:27

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Рудя з посади начальника Управління державної охорони України. Про це йдеться в указі глави держави №317/2024 від 9 травня, передають Патріоти України.

"Українці є дешевим інструментом США": Харківського блогера затримали за підтримку Росії (фото)

четвер, 9 травень 2024, 19:29

У Харкові викрили і затримали 24-річного проросійського агітатора. Безробітний чоловік створив анонімний YouTube-канал, підписниками якого були у більшості боти, та вихваляв там тоталітарний режим Радянського союзу, популяризував комуністичну символіку...