Допа проти Гепи: Скориставшись хворобою Кернеса, його старий друг швиденько згорнув кампанію з балотування у мери Києва і націлився повернути собі Харків

Михайло Добкін наразі очолює партію "Християнські соціалісти", але, за даними ЗМІ, планує боротися за крісло мера Харкова як самовисуванець, зазначають Патріоти України. У минулому він вже займав цю посаду, поки не проміняв її на крісло "губернатора" Януковича всієї області, залишивши столицю Слобожанщини в руках свого підручного і компаньйона в багатьох справах Кернеса.

Влітку брутальний екс-регіонал неодноразово заявляв, що хоче балотуватися на посаду міського голови Києва і навіть зняв, "трохи по-дебільному", два промо-ролики. Але тепер вирішив скласти конкуренцію своєму давньому соратнику Геннадію Кернесу.

Видрати назад мерське місце у одному з головних міст України у живого та відносно здорового Геннадія Адольфовича, котрий укорінився на посаді, було нереально. Тепер же розклад змінився. Поки друг Гепа вимушено "відпочиває" собі у німецькій лікарні, його вороги та друзі старанно обробляють розгублений відсутністю "батька міста" патерналістсько залежний електорат. Можливо саме загроза, що Харков "уведуть із родини" Фельдман зі своїми людьми підштовхнула Михайла Марковича занести лапу над "власністю" старого друга.

У зв'язку з цим варто пригадати "етапи великого шляху" кандидата, котрий має непогані шанси стати ще одним одіозним мером України.

Добкін народився 26 січня 1970 року в Харкові. У сімнадцятирічному віці почав працювати на виробництві, потім, у 90-х був приватним підприємцем. У 32 роки Добкін отримав першу вищу освіту в Харківському національному університеті внутрішніх справ (спеціальність - правознавство) та через кілька років другу - в Харківському національному економічному університеті (спеціальність - міжнародна економіка).

Політичний старт

Політична кар'єра Добкіна почалася в 1998 році, коли він вперше став депутатом Харківської міськради від Народно-демократичної партії.

Через чотири роки, в 2002-му, його обрали депутатом Верховної ради по одному з мажоритарних округів у Харкові. У тому скликанні Добкін побував у п'яти фракціях і депутатських групах, під кінець парламентської каденції увійшов до фракції "Партії регіонів".

Майже дев'ять років, аж до 2015 року він був членом політради ПР, з 2009-го керував Харківським міським осередком цієї партії.

У 2006 році Добкіна обрали мером Харкова. Півтора роки по тому в мережі з'явився скандальний ролик з його нібито передвиборчою промовою. На відео закадровий голос, імовірно тодішнього секретаря міськради Геннадія Кернеса, з ненормативною лексикою коментує виступ Добкіна, стверджуючи, що у нього "обличчя нудне" і що йому "ніхто грошей не дасть". Сам політик тоді назвав цей запис "змонтованою нарізкою".

З 2010 року і до березня 2014-го Добкін очолював Харківську обласну держадміністрацію і паралельно був депутатом облради.

Проросійський шлейф

Добкін був категоричним противником Революції Гідності, постійно критикував дії мітингувальників.

У лютому 2014 року Добкін став співголовою Всеукраїнського громадського союзу "Український фронт", який після втечі Віктора Януковича організував проросійський з'їзд депутатів південно-східних регіонів України, АР Крим і Севастополя.

Його учасники поставили під сумнів легітимність тодішніх рішень Верховної ради і заявили, що південно-східні органи самоврядування беруть на себе відповідальність за забезпечення конституційного порядку на своїй території.

Після цього "з'їзду" СБУ почала розслідування по статті "посягання на територіальну цілісність". Через це в березні 2014 року Добкін пару днів пробув в СІЗО. Але вже в серпні його адвокат заявила, що ця кримінальна справа закрита "через відсутність складу злочину".

Після Майдану

У тому ж році Добкін спробував удачу на виборах президента, однак отримав лише близько 3% голосів. Перед виборами він обіцяв відновити відносини з Росією і повернути Крим.

Через півроку Добкін пройшов до Ради восьмого скликання від "Опозиційного блоку", пробувши в його рядах до жовтня 2017-го. Свій вихід з фракції він пояснив незгодою з тим, що частина ОБ проголосувала за закон про судову реформу.

На місцевих виборах у 2015 році Добкін хотів балотуватися першим номером від "Опозиційного блоку" в Харківську облраду, однак ЦВК не зареєструвала його кандидатом.

Влітку 2017-го більшість парламентаріїв позбавили Добкіна недоторканності, а також дозволили затримати його і заарештувати. Політика підозрювали у зловживанні службовим становищем і розкраданні землі в Харкові. Добкіна звільнили під заставу 50 млн гривень, яку за нього внесли його колеги по партії.

Що відомо про кандидата в мери Харкова Михайла Добкіна: головне

У лютому 2018 року Добкін оголосив про реєстрацію нової політичної партії "Християнські соціалісти", яку він же і очолив.

На дострокових парламентських виборах в 2019 році він знову вирішив піти в Раду від "Оппоблоку", від якого вже тоді відкололася "Опозиційна платформа - "За життя". Але депутатський мандат він не отримав, так як ОБ не подолав п'ятивідсотковий бар'єр.

Між Києвом і Харковом

Влітку цього року Добкін прицілився на крісло столичного градоначальника. У липні в своєму Telegram-каналі Добкін опублікував перший з двох передвиборних роликів під пісню "Як тебе не любити, Києве мій!". На відео він їде київськими вулицями на байку і в шкіряній куртці. У серпні він вирішив обіграти скандальний запис, завдяки якому він і Кернес прославилися в 2007 році.

Хоча тепер обидва, ймовірно, будуть змагатися один з одним за посаду Харківського міського голови. Що вплинуло на рішення екс-нардепа замість Києва піти на Харків - невідомо. Але після того, як Геннадія Кернеса через коронавірус транспортували в німецьку клініку, в політичних колах допускали висунення в мери Добкіна.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...