Допомога із застереженнями: Україна отримала гаубиці М777 без GPS-систем

США продовжують надавати військову допомогу Україні та постачають 155-мм артилерійські установки М777. Проте з гаубиць знято систему GPS, оскільки уряд і виробники мають застереження, що обмежує доступ до певних технологій. Про це повідомляє видання LIGA.net із посиланням на джерела у Міноборони України, передають Патріоти України.

Журналісти пишуть, що системи GPS зняті з міркувань безпеки, оскільки західні партнери розуміють, що в умовах війни деякі види озброєння можуть потрапити до ворога як трофей.

"Тому, наприклад, з M777 було знято систему GPS, що дозволяє об'єднувати гаубиці в один розвідувально-ударний комплекс за допомогою безпілотника та радіолокаційних станцій контрбатарейної боротьби", — пояснив журналістам співрозмовник із МО.

За його словами, до такого рішення слід ставитися з розумінням, оскільки, якщо уряд США не хоче втрачати технології, то їх не можна змусити.

Крім того, джерело зазначило, що на сьогодні серед компаній-виробників озброєння, з якими працюють військові аташе, розвивається лобізм. І хоча Україна не має великих фінансових можливостей, проте 23,7 млрд доларів допомоги від США становлять великий інтерес.

"Виробники розуміють, що Україна з невеликими фінансовими можливостями, але 23,7 млрд доларів від США — досить привабливий шматок, який усі хочуть спробувати", — додає він.

М777 — грізна зброя

Гаубиця М777 розроблена американським підрозділом британського концерну BAE System. Попри великий калібр 155 мм, артилерійська система розроблялася як ультралегка польова гаубиця з використанням компонентів з титану, тому її вага становить 4200 кг.

М777 має цифрову систему управління вогнем, яка здатна встановлювати місце розташування гаубиці та обчислювати параметри зброї для швидкого наведення на ціль. Гаубиця може вести вогонь високоточними снарядами М982 Excalibur із максимальною дальністю ураження до 40 км. Використовуючи ці боєприпаси одна батарея М777 може накривати вогнем територію площею до 1250 кв. км.

З подачі Москви? Лукашенко заявив, що Заходу варто "зіграти з Росією внічию", і заговорив про "зникнення" України

четвер, 25 квітень 2024, 15:56

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Заходу "зіграти внічию з Росією". Він пригрозив, що в іншому разі війна може закінчитися "припиненням існування України", передають Патріоти України. Про це білоруський диктатор заяви...

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...