Допоможуть і в наступі, і в обороні: У ЗСУ оцінили шанси та терміни отримання винищувачі Gripen

Шведські

Україна може отримати шведські винищувачі Gripen разом з F-16. І такі літаки – непоганий варіант. Про це сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону у неділю, 10 грудня.

За його словами, американські F-16 будуть основним бойовим літаком у ЗСУ.

"Також розглядається і Gripen, шведська сторона може передати Україні ту кількість, яка у неї є на сьогоднішній день. Про кількість ми не говоримо. Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде прийняте рішення щодо Gripen – це буде непоганим варіантом для нас", – заявив він.

Ігнат розповів, що Швеція розглядає можливість розробки новішої версії Gripen. А українські пілоти вже протестували "старі" винищувачі.

"Під час першого візиту у Швецію командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на них, щоб зрозуміти, як це працює, і надати довідку повну – можемо чи не можемо ми отримати цю техніку", – пояснив він.

Речник підкреслив, що це були не навчання пілотів. Тренування почнеться лише після того, як буде оголошено рішення про передачу літаків Gripen. Поки ж тривають консультації.

Раніше на цьому тижні головнокомандувач Збройних сил Швеції генерал Мікаель Бюден заявив, що очікує політичних рішень щодо Gripen.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...