Допоможуть і в наступі, і в обороні: У ЗСУ оцінили шанси та терміни отримання винищувачі Gripen

Шведські

Україна може отримати шведські винищувачі Gripen разом з F-16. І такі літаки – непоганий варіант. Про це сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону у неділю, 10 грудня.

За його словами, американські F-16 будуть основним бойовим літаком у ЗСУ.

"Також розглядається і Gripen, шведська сторона може передати Україні ту кількість, яка у неї є на сьогоднішній день. Про кількість ми не говоримо. Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде прийняте рішення щодо Gripen – це буде непоганим варіантом для нас", – заявив він.

Ігнат розповів, що Швеція розглядає можливість розробки новішої версії Gripen. А українські пілоти вже протестували "старі" винищувачі.

"Під час першого візиту у Швецію командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на них, щоб зрозуміти, як це працює, і надати довідку повну – можемо чи не можемо ми отримати цю техніку", – пояснив він.

Речник підкреслив, що це були не навчання пілотів. Тренування почнеться лише після того, як буде оголошено рішення про передачу літаків Gripen. Поки ж тривають консультації.

Раніше на цьому тижні головнокомандувач Збройних сил Швеції генерал Мікаель Бюден заявив, що очікує політичних рішень щодо Gripen.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...