Довго стежили: Російського письменника Бикова отруїли ті самі агенти ФСБ, що і Навального, - Bellingcat і The Insider

До отруєння російського письменника Дмитра Бикова в 2019 році можуть бути причетні ті самі співробітники Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії, які, ймовірно, отруїли опозиціонера Олексія Навального і російського журналіста Володимира Кара-Мурзу. За ним нібито стежили протягом року – до моменту госпіталізації. Про це йдеться у розслідуванні дослідницької групи Bellingcat і російського видання The Insider, передають Патріоти України.

Журналісти з'ясували, що стежити за Биковим ймовірні співробітники Другої служби ФСБ Володимир Паняєв (летів під своїм ім'ям) і Валерій Сухарєв (летів з паспортом на ім'я Микола Горохов) почали в травні 2018 року, коли той відправився читати лекції в Уфу.

Наступна поїздка слідом за Биковим, як кажуть у матеріалі, відбулася 17 листопада 2018 року в Ростові, а потім – у квітні 2019 року також у Ростові.

Їхні поїздки по країні збігалися з регіональними поїздками письменникаОтруїти письменника, як йдеться в матеріалі, спробували 13 квітня 2019 року в Новосибірську, де він читав текст в рамках тотального диктанту. Разом з ним в місті також перебувала його дружина Катерина Кевхішвілі.

Отруту ймовірно завдали на одяг Бикова, коли його не було в готелі. Журналісти припускають, що в наступні два дні письменник не одягав той одяг, на який було нанесено отруту, і відчував себе нормально. А уже 16 квітня письменникові стало погано в літаку перед зльотом в Уфу, і його госпіталізували.

Як стверджують розслідувачі, симптоми у Бикова схожі на ті, що були у Навального. Однак тоді лікарі не прийшли до однозначного діагнозу, як і в разі Навального.

"Літак ще тільки починав злітати коли у Дмитра почалася блювота, він важко дихав і покрився великими краплями поту. Час від часу він "відключався" – закривав очі і опускав голову, але повністю свідомість не втрачав, реагував на мову. Через якийсь час він ліг на підлогу в прохід", – йдеться в розслідуванні.

Биков залишався в комі п'ять днів, страждаючи від того, що лікарі спочатку діагностували як набряк мозку і критичний рівень глюкози в крові. Його підключили до апарату ШВЛ і лікували симптоматично за допомогою антибіотиків широкої дії проти невідомого джерела "бактеріального отруєння".

Письменник прийшов до тями 21 квітня і ще деякий час залишався в дезорієнтації, подібно до того, як це було з Навальним. Пізніше він називав те, що трапилося з ним отруєнням. Причини йому невідомі.

Нагадаємо: в розслідуванні Bellingcat, Der Spiegel і CNN, яке опублікував на своєму сайті Навальний, йдеться, що протягом трьох років вісім співробітників секретного підрозділу ФСБ РФ нібито стежили за опозиціонером. Їхні імена названі в розслідуванні. Серед них також є Володимир Пеняєв.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...