Довгоочікувані MLRS і HIMARS: Як реактивна артилерія США може змінити перебіг війни в Україні

Президент США Джо Байден підтвердив передачу Україні сучасних ракетних систем залпового вогню, передають Патріоти України.

Західні та українські військові експерти неодноразово підтверджували, що саме артилерія відіграє ключову роль під час війни в Україні.

Українські захисники компенсують перевагу окупантів у кількості важкого озброєння власним професіоналізмом, бойовим досвідом та наявністю сучаснішої зброї.

Проте останнім часом Київ все частіше наполягав на необхідності якнайшвидшої передачі Україні реактивних артилерійських систем. Ця зброя має допомогти ЗСУ не лише у стримуванні ворога, а й у переході у контрнаступ.

Після заяв української влади Білий дім все ж таки вирішив передати нову артилерію. Постачання західних реактивних систем очікують уже на першому тижні червня.

Що кажуть у Вашингтоні?

За даними The New York Times, Білий дім ухвалив рішення про передачу реактивної артилерії і готовий оголосити про нього публічно наступного тижня.

Передбачається, що до нового постачання зброї включать артилерійські системи M31 GMLRS, а також високомобільні РСЗВ HIMARS.

Посилаючись на джерела в уряді США, журналісти NYT написали, що Білому дому потрібні гарантії того, що нове важке озброєння українська сторона не використовуватиме для ударів по території РФ.

Річ у тім, що MLRS і HIMARS можуть використовуватися для запуску тактичних ракет. А деякі версії HIMARS можуть запускати балістичні ракети на відстань 300−500 км.

Така зброя значно розширить можливості українських артилеристів та поставить під загрозу ланцюжки постачання армії окупантів.

Водночас, у Пентагоні вважають, що РФ може розцінити використання нової артилерії як безпосередню участь США у війні, з подальшою ескалацією ситуації.

Яку артилерію використовує Україна?

На озброєнні з'єднань, частин і підрозділів Ракетних військ та артилерії України до війни були:

  • Ракетні комплекси оперативно-тактичних ракет Точка-У;
  • Реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) типу Смерч, Ураган і Град;
  • Самохідні гармати та гаубиці Мста-С, Гіацинт, Піон, Акація, Гвоздика;
  • Гаубиці Мста-Б, Д-30, Д-20;
  • Протитанкові засоби Штурм, Конкурс, Рапіра.

Кількість цієї артилерії незрівнянно менша, ніж у окупантів. Тому ще до війни західні партнери почали передавати Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin, переносні протитанкові керовані ракети NLAW, переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger та іншу оборонну зброю.

Після підписання ленд-лізу та домовленостей з низкою країн Україна отримала і вже почала використовувати західну ствольну артилерію. Зокрема, польові буксировані гаубиці 155-мм M777, які виробляє британська компанія BAE Systems; британські 155-мм гаубиці FH70; французькі 155-мм колісні самохідні артилерійські установки (САУ) CEASAR; американські САУ M109.

Міністр оборони Олексій Резніков також повідомив про передачу Україні американських берегових протикорабельних комплексів Harpoon Coastal Defense System, які можуть вражати надводні цілі на надмалій висоті (2−4 метри над водою) та на відстані до 40 км.

Незважаючи на наявність далекобійних керованих снарядів, дальність стрільби вищезгаданої артилерії не перевищує 40−50 км.

Що можуть MLRS і HIMARS?

За даними NYT, M31 GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) — це високоточна РСЗВ із супутниковим наведенням, ракетний комплект якої приблизно відповідає 225-кілограмовій авіабомбі за кількістю вибухової речовини.

Водночас максимальна дальність стрільби цієї системи становить близько 65 км, що перевищує радіус української артилерії.

Системи HIMARS, натомість, можуть оснащуватися оперативно-тактичними ракетними комплексами Lockheed Martin ATACMS із балістичною ракетою. Дальність польоту цієї ракети становить близько 300 км, а версія PrSM може долати до 500 км.

Офіційних підтверджень використання американської ракетної артилерійської системи HIMARS поки що не було. Проте, 26 квітня військовий експерт Тарас Чмут опублікував у Twitter фото HIMARS з ракетою ATACMS, натякаючи на використання цього комплексу в Україні.

Ключова відмінність між цими американськими РСЗВ полягає в тому, що MLRS пересувається на гусеницях, а система HIMARS оснащена колісним шасі, забезпечуючи підвищену мобільність.

У базовій версії до боєкомплекту HIMARS входить шість ракет MLRS, а гусенична РСЗВ MLRS оснащується 12 однойменними реактивними ракетами.

Де використали цю артилерію?

Армія США почала експлуатувати перші версії РСЗВ MLRS у 1983 році. Сьогодні ці пускові установки є на озброєнні 16 країн світу, зокрема Німеччини, Данії, Норвегії, Великої Британії, Ізраїлю, Нідерландів, Фінляндії, Франції, Японії та ін.

Відомо про застосування MLRS у межах американської операції Буря в пустелі під час війни у Перській затоці 1991-го. Тоді по іракських цілях запустили 32 ракети MGM-140A.

Версії GMLRS також активно застосовувалися під час війни в Іраку у 2003−2011 роках для знищення іракських партизанів та інфраструктури країни.

Під час другої ліванської війни у 2006-му разом із MLRS вперше використали ракети з коригуваною траєкторією ізраїльської розробки.

Сучасніша система HIMARS експлуатується з 2005 року, і сьогодні вона стоїть на озброєнні США, Сінгапуру, ОАЕ, Йорданії та Румунії.

Відомі випадки застосування HIMARS під час наступальної операції США в Афганістані на початку 2010-го, а також під час зіткнень міжнародної коаліції США та союзників під час війни у Сирії у 2018 році.

Що кажуть експерти?

Дослідник Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов розповів НВ, що ракетні системи залпового вогню MLRS і HIMARS можуть надати українській армії «дужу велику перевагу» .

За його словами, навчання для ефективного використання цих систем може тривати лише кілька днів.

«Це суперсистема, бо це насправді не лише РСЗВ, а й універсальна пускова установка, яка може стріляти як некерованими снарядами на 45 кілометрів, так і керованими ракетами на відстань 70 кілометрів. Це такий аналог Вільхи виходить», — коментував можливості MLRS головний редактор видання Defense Express Олег Катков.

Експерт упевнений, що нова реактивна артилерія із можливістю застосування тактичних ракет дасть змогу атакувати аеродроми окупантів, їхні логістичні бази, командні пункти, пункти зв’язку тощо.

«Сьогодні у нас і нашого супротивника є комплекси Град, Смерч і Ураган. MLRS — аналогічна зброя, але набагато ефективніша», — каже директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь. Один із небагатьох недоліків цієї зброї — її висока вартість. За даними Самуся, вартість одного комплексу MLRS становить близько $2,3 млн.

Деякі експерти впевнені, що достатня кількість комплексів MLRS і HIMARS цілком може змінити перебіг війни в Україні. Особливо, якщо американська сторона наважиться передати ЗСУ балістичні ракети малої та середньої дальності.

«Досі орки були впевнені, що наші ЗСУ не здатні вражати їхні цілі на великій відстані, але M142 HIMARS і M270 MLRS можуть змінити це докорінно. Психологія на війні є важливішим фактором, ніж технічні можливості озброєння», — пише військовий експерт Юрій Світлюк. Також слід врахувати, що вартість запуску балістичних ракет ATACMS становить близько $800 тис.

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...