"Довіра людей підірвана": Іранські ЗМІ підтримали протести через збитий український літак

Протести поширилися всім Іраном, включно з такими великими містами, як Шираз, Ісфахан, Хамедан і Орумія.

Протести в Ірані. Фото: Рейтерс.

Іранські засоби масової інформації в неділю підтримали протестувальників, які в суботу, 11 січня, вимагали відставки верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї після визнання факту збивання українського літака іранськими військовими. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на Reuters.

Спецпризначенці застосували сльозогінний газ проти тисяч іранців, які ввечері в суботу вийшли на вулиці столиці та інших міст, спрямовуючи свій гнів на найвищу владу Ірану, верховного лідера Алі Хаменеї. Багато хто з них скандував: "Смерть диктатору".

Кадри і повідомлення про протести транслювалися державними інформаційними агентствами. За повідомленнями жителів Тегерану, поліція посилила свою присутність у столиці в неділю вранці. "Попроси вибачення і подай у відставку", - йдеться в заголовку недільного випуску іранської поміркованої газети Etemad daily.

Інша поміркована щоденна газета Jomhuri-ye Eslami написала в редакційній статті: "Ті, хто затримав оприлюднення причин авіакатастрофи і підірвав довіру людей до істеблішменту, мають звільнитися або піти у відставку".

Критика влади Ірану не є чимось незвичайним, але вона має тенденцію залишатися у вузьких межах, зазначає агентство. Втім, нападки преси і протести посилюють проблеми, що постали перед істеблішментом, який у листопаді зіткнувся з найкривавішими заворушеннями в країні з часів Ісламської революції 1979 року.

Протести спалахнули після того, як влада Ірану визнала в суботу, що їхні військові випадково збили літак Міжнародних авіаліній України через кілька хвилин після зльоту в середу. Протести поширилися всім Іраном, включно з такими великими містами, як Шираз, Ісфахан, Хамедан і Орумія. Упродовж декількох днів іранські офіційні особи рішуче заперечували свою провину.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...