​"Другий сорт", офіційно - європейська практика: У Зеленського обіцяють тим, хто уникає вакцинації, ще жорсткіші обмеження у "червоній" зоні, ніж у попередні локдауни

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, нардеп Михайло Радуцький виступив з важливим попередженням, зазначають Патріоти України. Відповідний пост «слуга» поширив через соцмережу:

Сьогодні в Україні виявлена найбільша кількість хворих на COVID-19 за останні чотири місяці. У серпні та на початку вересня епідеміологічна ситуація розвивалася за сценарієм минулого року. Але поява штаму "Дельта" значно пришвидшила темпи розповсюдження вірусу.

Якщо рік тому – 23 вересня 2020 року – зафіксували 3600 нових хворих, 23 вересня 2021-го – більше ніж 9000.

Система охорони здоров'я справляється з навантаженням. Утім у деяких областях рівень зайнятості ліжок із підведеним киснем уже досяг 50%: у Чернівецькій області – 62%, у Харківській – 54%, в Івано-Франківській та Тернопільській областях – по 51%. Згідно з останньою постановою уряду, у регіонах із такими показниками завантаженості медичних закладів потрібно розгортати додаткові "ковідні" лікарні.

Цього тижня всі регіони країни перейшли до "жовтої" зони – найбільше це відчули навчальні заклади. Тепер вони працюють за умови вакцинації 80% персоналу. Треба сказати, що нові правила позитивно відобразилися на темпах вакцинації. Ще тиждень тому ми щоденно спостерігали поступове зменшення кількості щеплень (минулого тижня вдалося зробити на 175 тис. менше щеплень, ніж позаминулого). У понеділок, вівторок – близько 110 тис. щеплень на добу, а ось за останні два дні – більше ніж 150 тис. Тобто люди почали розуміти, що обмеження для невакцинованих – це не "страшилки", а нова реальність, і українська влада буде наполегливо дотримуватися цієї стратегії.

Скажу більше – у "червоній" карантинній зоні обмеження для невакцинованих стануть іще жорсткішими. Наприклад, заклади громадського харчування зможуть працювати тільки за умови повної вакцинації всіх працівників і клієнтів. Зобов'язані мати сертифікат про вакцинацію всі водії громадського транспорту.

Серед "антивакцинаторів" поширюється теза, нібито ми запроваджуємо обов'язкову вакцинацію, яка є порушенням прав людини.

Це абсолютно не так.

Цього року Європейський суд із прав людини ухвалив прецедентне рішення щодо обов'язкової вакцинації школярів у Чехії. Суд став на бік держави – вимоги, обумовлені безпекою інших громадян, є законними.

Підкреслю – ми не говоримо про обов'язкову чи примусову вакцинацію, як це намагаються представити. У кожного громадянина є вибір: бажаєш у пік епідемії працювати в контакті з великою кількістю людей – будь ласка, вакцинуйся. Обмеження швидкості на трасі – це не порушення прав водіїв на переміщення або управління власним майном. Це захід безпеки для всіх учасників дорожнього руху.

Наразі у світі активно обговорюють питання третьої дози від COVID-19. Учора управління щодо санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США схвалило використання третьої дози вакцини для людей від 65 років. В Ізраїлі бустерною дозою вакцинують громадян із групи ризику із середини липня. Європейська агенція з лікарських засобів планує прийняти таке рішення на початку жовтня.

Більшість досліджень показує, що третя доза істотно підсилює імунітет. На мою думку, МОЗ має вивчити питання застосування третьої дози для громадян із групи ризику.

До кінця року Україна очікує до 50 млн доз вакцин. Якщо частина українців відмовляється від щеплення, є сенс використати вакцини для додаткового захисту громадян із груп ризику.

"Власне, ми бачили це": Експерт оцінив, коли окупанти можуть влаштувати новий наступ на Україну

субота, 20 квітень 2024, 8:57

Російська окупаційна армія найближчими місяцями намагатиметься здійснити нову хвилю наступу на Україну. До середини літа для путінських загарбників це буде єдина можлива ймовірність чогось досягти на полі бою, передають Патріоти України. У Кремлі посп...

"Це дуже цікаво, але лише одна країна варта уваги": Американський дипломат дав оцінку розмовам про новий мирний план для України

субота, 20 квітень 2024, 8:49

Лише Україна має право вирішувати, яким має бути «мирний план». На цьому наголосив Вільям Тейлор, віцепрезидент Інституту миру США, експосол США в Україні та колишній тимчасовий повірений у справах США в Україні в інтерв’ю "Главкому", передають Патріо...